Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
Τα επιτόκια των εντόκων στο "τραπέζι" χτεσινής σύσκεψης

Η επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η αναμενόμενη αναζωπύρωση του πληθωρισμού, καθώς και η πορεία των επιτοκίων, συζητήθηκαν χτες μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμου,κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχαν μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Κ. Σημίτη.

Μετά τη σύσκεψη, ο Λ. Παπαδήμος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος του μήνα, το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, ετήσιας διάρκειας, μπορεί να μειωθεί κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Απέφυγε, ωστόσο, να κάνει οποιεσδήποτε προβλέψεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθώς μια τέτοια εξέλιξη εξαρτάται άμεσα από την πορεία του πληθωρισμού και του ισοζυγίου πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, θεωρείται σίγουρη η αναζωπύρωσή του, τουλάχιστον το Γενάρη, εξαιτίας των "τσουχτερών" αυξήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση στα τέλη κυκλοφορίας, στους φόρους για ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και στα τιμολόγια του ΟΤΕ. Ετσι, η αδυναμία της κυβέρνησης να "πιάσει" τους στόχους που είχε θέσει βάσει του προγράμματος "σύγκλισης" για τον πληθωρισμό, ο οποίος έκλεισε στο τέλος του 1995 στο 9,3% σε μέσα επίπεδα, έναντι αρχικών κυβερνητικών στόχων 7,9%,θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Πέρα όμως από τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα ανησυχητική - αλλά και ενδεικτική της αναποτελεσματικότητας της συγκεκριμένης εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας - είναι και η σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα του οποίου θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια στο τέλος του 1995.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, μετά την ανοδική τάση που σημείωσαν πρόσφατα, με αποτέλεσμα το επιτόκιο των εντόκων στην τελευταία έκδοση να φτάσει το 14,2%, εκτιμάται ότι θα επανέλθουν σε καθοδική πορεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το επιτόκιο των εντόκων στην επόμενη έκδοση αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μιλούν για πτώση του επιτοκίου στο 13,5%.

Πάντως, οι εξελίξεις, που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στα παραπάνω μεγέθη, επιβεβαιώνουν στο έπακρο τον "εύθραυστο" χαρακτήρα των όποιων αποτελεσμάτων - έστω και σε επίπεδο μεγεθών - εμφανίζει η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, που εφαρμόζεται από τις τελευταίες "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις, στο όνομα της "σταθεροποίησης" της ελληνικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ