Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Καθυστερούν έργα για δίκτυα 1.400 χιλιομέτρων!

Χτες, ανακοινώθηκε η κατακύρωση της κατασκευής δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αθήνα και το Βόλο, που όμως θα ολοκληρωθούν το νωρίτερο την άνοιξη του 1997, ενώ κυβέρνηση και ΔΕΠΑ υπόσχονταν ότι θα "τρέξει" φυσικό αέριο την άνοιξη του 1996...

Αυτοδιαψεύδεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η ηγεσία της ΔΕΠΑ, που είχαν εξαγγείλει δημόσια πως μέχρι την άνοιξη του 1996 θα αρχίσει να τρέχει φυσικό αέριο (ΦΑ) για οικιακή κατανάλωση στην Αττική. Αδιάψευστος μάρτυρας για τις καθυστερήσεις στον τομέα της κατασκευής των δικτύων πόλης είναι οι ίδιες οι ανακοινώσεις της ΔΕΠΑ - Επιχείρησης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές - που αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία - προκύπτει ότι απ' τα προβλεπόμενα 6.500 χλμ. δίκτυα χαμηλής πίεσης, μέσω των οποίων θα διοχετεύεται στην οικιακή κατανάλωση το 25% του εισαγόμενου ΦΑ απ' τη Ρωσία, έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται μόνο τα 200 χλμ., εκ των οποίων τα 143 προβλέπεται να τελειώσουν το Μάρτη του 1997!

Συγκεκριμένα, τεκμήριο των παραπάνω καθυστερήσεων αποτελεί χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, με την οποία γνωστοποιείται η κατακύρωση των έργων κατασκευής δικτύων πόλης ΦΑ σε περιοχές της Αττικής και του Βόλου.Η ανακοίνωση αναφέρεται στην κατακύρωση μετά από διεθνή διαγωνισμό στις μειοδότριες εταιρίες, ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΕ και Κ. Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, για τις κατασκευές δικτύων πόλης 37 χλμ. στους Δήμους Αμαρουσίου και Χαλανδρίου, 38 χλμ. στο Δήμο Πειραιά και 68 χλμ. στους Δήμους Βόλου και Ιωνίας στο Νομό Μαγνησίας. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,6 δισ. δρχ. περίπου για τα οποία προβλέπεται ημερομηνία περάτωσης μετά από 14 μήνες.Το σημείο αυτό αποτελεί την πρώτη αυτοδιάψευση της επιχείρησης που σχετίζεται με τις εξαγγελίες του προέδρου της ΔΕΠΑ Χρ. Βερελή,αλλά και του πρώην εποπτεύοντος υπουργού Βιομηχανίας Αν. Πεπονή σχετικά με το χρόνο παροχής ΦΑ στους οικιακούς καταναλωτές της Αττικής. Σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες των δύο, οι πρώτοι οικιακοί καταναλωτές ΦΑ θα ήταν οι κάτοικοι της Αττικής, στους οποίους θα παρεχόταν ΦΑ την άνοιξη του 1996.Η χτεσινή ανακοίνωση έρχεται να διαψεύσει αυτές τις εξαγγελίες, καθώς προκύπτει ότι το δίκτυο πόλης για την παροχή του ΦΑ στους καταναλωτές της πρωτεύουσας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το Μάρτη του 1997, εάν βέβαια δεν τύχει και άλλης καθυστέρησης.

Η δεύτερη αυτοδιάψευση σχετίζεται με τις διαπιστώσεις της ΔΕΠΑ σχετικά με την πρόοδο του έργου του ΦΑ, το οποίο, σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις, προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Στη χτεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι "με τις αναθέσεις των δύο έργων, το σύνολο των δικτύων που έχει ξεκινήσει να εγκαθίσταται ανέρχεται σε περίπου 200 χλμ. αγωγού". Εχουμε δηλαδή 1.400 χλμ αγωγού δικτύων πόλης απ' το σύνολο των 1.600 χλμ που πρέπει να κατασκευαστούν, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αντεπεξέλθει στις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τους Ρώσους.

Ακόμη δηλαδή δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή έργων για τα δίκτυα του αγωγού, συνολικής έκτασης 1.400 χιλιομέτρων και σίγουρα δεν πρόκειται να κατασκευαστούν πριν την 1/7/97.Μετά την ημερομηνία αυτή όμως, ενεργοποιείται η ρήτρα "τέικ ορ πέι", σύμφωνα με την οποία η χώρα μας υποχρεούται να πληρώνει προς τη Ρωσία το 65% της αξίας της συμφωνημένης ποσότητας ΦΑ που δε θα είναι σε θέση να απορροφήσει. Ολα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο κόστος, μόνο λόγω της καθυστέρησης κατασκευής των δικτύων χαμηλής πίεσης, τα οποία δε θα είναι έτοιμα για να διοχετεύσουν στους οικιακούς καταναλωτές το προβλεπόμενο 25% του εισαγόμενου καυσίμου.

Οι καθυστερήσεις στα δίκτυα πόλης δεν είναι άσχετες απ' την εμπλοκή ισχυρότατων οικονομικών συμφερόντων στο έργο του ΦΑ.Ενδεικτικό ως προς αυτό αποτελεί το γεγονός ότι οι αναμενόμενες δύο συμβάσεις για την κατασκευή δικτύων πόλης 98.160 μέτρων και 69.760 μέτρων αντίστοιχα σε περιοχές του Δήμου της Θεσσαλονίκης, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να υπογραφούν το Νοέμβρη του 1995 η πρώτη και το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου η δεύτερη δεν έχουν ακόμη υπογραφεί,παρότι οι σχετικές δημοπρατήσεις άρχισαν απ' τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ