Κυριακή 28 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ

31. Το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό λαϊκό μέτωπο πάλης θα κτίζεται μέσα στον αγώνα με την επίδραση και την πρόοδο των κοινωνικών, καθώς και των πολιτικών συμμαχιών. Αποφασιστική ώθηση στη δύναμη και την εμβέλεια του μετώπου, ανάλογα με τη συγκυρία και το επίπεδο της ταξικής πάλης, μπορεί να δόσει σε συγκεκριμένη φάση η πάλη από "τα πάνω" ή από "τα κάτω". Η ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχει αποδείξει ότι η δράση των λαϊκών μαζών αποτελεί καθοριστικό στοιχείο, ανεξάρτητα αν το μέτωπο δρα ως αντιπολίτευση ή ως κυβερνητική δύναμη. Η δράση από τα κάτω βασίζεται στον πρωταγωνιστικό κοινωνικοπολιτικό ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματός της σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο αγωνίζεται για την ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού δύναμης σε βάρος της συντηρητικής και συμβιβαστικής πολιτικής δυνάμεων, που στηρίζουν την εξουσία των πολυεθνικών και το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και κυριαρχίας. Παλεύει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της λαϊκής πλειοψηφίας, να αποσπάσει την κυβερνητική εξουσία. Μια τέτοια δυνατότητα προϋποθέτει σημαντική στροφή στην άνοδο της λαϊκής συνείδησης, βαθιά ριζοσπαστικοποίηση των μαζών, με επικεφαλής την εργατική τάξη και αποφασιστική ενίσχυση της επιρροής και της δύναμης του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές προσδοκίες στο βαθμό που παραμένει συνεπής στους προσανατολισμούς της, κλιμακώνει την εφαρμογή των προγραμματικών κατευθύνσεων και στόχων της, στηριγμένη στην κινητοποίηση των εργατικών λαϊκών δυνάμεων του μετώπου, των μαζικών οργανώσεων και κινημάτων των εργαζομένων.

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης κατακτά την κυβερνητική εξουσία, οι μορφές και οι μέθοδοι πάλης που έχουν χρησιμοποιηθεί, το βάθος των κοινωνικών αντιπαραθέσεων θα ασκήσουν επίδραση στην κυβέρνησή του και στα βασικά της χαρακτηριστικά.

Στις συνθήκες της Ελλάδας η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων εναντίον του πολυεθνικού κεφαλαίου, της εξάρτησης και της συμμετοχής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις θα πείθει το λαό για την ανάγκη γενικότερης ρήξης, θα ανεβάζει την πολιτική του πείρα. Αν θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το επαναστατικό άλμα προς το σοσιαλισμό, με την επίλυση του προβλήματος της εξουσίας, πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία αυτή, αν θα εκδηλωθούν υποχωρητικές κινήσεις και τάσεις θα εξαρτηθεί από μια σειρά εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Ανάμεσά τους σημαντικοί είναι: Ο βαθμός συνέπειας της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής γραμμής της κυβέρνησης και του μετώπου. Ο συγκεκριμένος συσχετισμός δύναμης στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο διεθνή περίγυρο. Ο ρόλος και η συσπειρωτική ικανότητα της εργατικής τάξης και του Κόμματος. Το ΚΚΕ επιδιώκει αυτή να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας.

Το Κόμμα μας πρέπει να μελετήσει βαθύτερα τη σχετική διεθνή πείρα, ιδιαίτερα μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

32. Ο αγώνας για αντιιμπεριαλιστικούς, αντιμονοπωλιακούς στόχους πρέπει ταυτόχρονα να επεκτείνεται σε ευρύτερο διεθνές πλαίσιο στην περιοχή, σε όλη την Ευρώπη. Ο συντονισμένος σε διεθνές επίπεδο αγώνας καταφέρνει ταυτόχρονα χτυπήματα στα κέντρα του ιμπεριαλισμού, στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Δυναμώνει το πνεύμα πάλης και αισιοδοξίας, κινητοποιεί και προσελκύει νέες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις.

Το αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για το συντονισμό της πάλης με άλλα εθνικά κινήματα. Αναζητεί διεθνή σημεία στήριξης σε κυβερνήσεις, διεθνείς οργανώσεις, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ανεξάρτητης ανάπτυξης των λαών. Συμμετέχει ενεργά σε διεθνή κινήματα αλληλεγγύης. Συμπαραστέκεται σε λαούς που υποφέρουν από την ιμπεριαλιστική πολιτική, τις επεμβάσεις και τους τοπικούς πολέμους. Προσφέρει τη διεθνιστική ηθική και υλική υποστήριξή του σε κάθε κίνημα και μέτωπο δυνάμεων, που κινείται σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα των λαών, την ειρήνη και την καταστροφή των πυρηνικών όπλων. Αναζητεί και αξιοποιεί τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τον προλεταριακό διεθνισμό της εργατικής τάξης, τη συνεργασία με κρατικές ηγεσίες που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα υπεράσπισης των κατακτήσεών του και της προς εμπρός πορείας του. Επιδιώκει να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη σε κρίσιμες στιγμές, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανεθνικής κρίσης, όταν ο διεθνής ιμπεριαλισμός θα προστρέξει σε υποστήριξη της ολιγαρχίας της χώρας, με στόχο να διατηρήσει τη χώρα ως έρεισμα και σφαίρα επιρροής του, να παρεμποδίσει τη σοσιαλιστική επαναστατική αλλαγή.

33. Το ΚΚΕ κατευθύνει τη δράση του, ώστε η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη να αναπτύσσει και να βαθαίνει την αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Να διαμορφώνει τις υποκειμενικές προϋποθέσεις για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, με την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, πρωταρχική προϋπόθεση για το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Το ΚΚΕ, από το χαρακτήρα του και την αποστολή του, πρέπει να είναι προετοιμασμένο ώστε να αντιμετωπίζει τις αντιθέσεις στις γραμμές του μετώπου, να εμπεδώνει την ενότητά του. Να αναπροσαρμόζει την τακτική του, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, να επιλέγει πού πρέπει να δοθεί το κύριο χτύπημα, ώστε το λαϊκό κίνημα να δυναμώνει και να κατακτά νέες θέσεις.

Το ΚΚΕ, συμμετέχοντας και δουλεύοντας για την ανάπτυξη της ενότητας και της μαχητικότητας του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού λαϊκού μετώπου, διατηρεί παράλληλα την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, δικαίωμα που αναγνωρίζει και για τις άλλες σύμμαχες πολιτικές δυνάμεις. Προβάλλει το πρόγραμμά του, δραστηριοποιείται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της επιρροής και των δεσμών του με την εργατική τάξη και τη νεολαία. Εκθέτει ανοιχτά στο λαό την αναγκαιότητα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, δουλεύει ενεργά για την κατανόησή του ως άμεσου πρακτικού καθήκοντος.

Η ενότητα και αποτελεσματικότητα του μετώπου θα εξαρτηθεί, εκτός από το γενικό συσχετισμό δύναμης, και από το αν το ΚΚΕ και η εργατική τάξη θα ασκούν ηγετικό ρόλο. Ο ηγετικός ρόλος κατακτάται στην πράξη μέσα από την πρωτοποριακή δράση, με τη βοήθεια της πολιτικής πείρας που αποκομίζουν οι λαϊκές μάζες στη διάρκεια του αγώνα, με τη σύγκριση της δράσης του Κόμματος και των άλλων πολιτικών δυνάμεων ή ομάδων που δρουν στα πλαίσια του μετώπου.

34. Το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης εκφράζει αντικειμενικά μια ευρύτερη κοινωνική βάση, τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, που δέχεται τις συνέπειες από τη δράση των πολυεθνικών και από τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς: Τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της εργαζόμενης αγροτιάς, των μεσαίων στρωμάτων της πόλης, των κοινωνικών κινημάτων που αγωνίζονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε βάρος των λαών και της ειρήνης. Οι προγραμματικές κατευθύνσεις και οι στόχοι πάλης του μετώπου ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα αιτήματα ενός σημαντικού τμήματος της μισθωτής διανόησης, που βλέπει να παραγκωνίζεται ο ρόλος της και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής να μπαίνουν στην υπηρεσία του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Στις γραμμές του μετώπου θα εντάσσονται δυνάμεις ανομοιογενείς από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης. Θα αντανακλώνται διαφορετικές τάσεις όσον αφορά την προοπτική και το σκοπό της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης. Σε κρίσιμες στιγμές αναμέτρησης με την ολιγαρχία του τόπου και τον ιμπεριαλισμό, οι διαφορές, οι ταλαντεύσεις και οι συμβιβασμοί θα εκδηλώνονται με τη μια ή την άλλη μορφή, ιδιαίτερα στις γραμμές των μεσαίων στρωμάτων, που χαρακτηρίζονται από έντονη ανομοιομορφία και διαστρωμάτωση. Σε κορυφαίες συγκρούσεις, όταν τίθεται στην ημερήσια διάταξη η ρήξη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, θα συντελούνται αναδιατάξεις και ανακατατάξεις των πολιτικών δυνάμεων, στους μεταξύ τους συσχετισμούς.

Η εργατική τάξη, με πρωτοπορία το κόμμα της, θα επιδιώκει να διατηρεί τη συμμαχία και τους δεσμούς της με όσο γίνεται περισσότερες από τις άλλες αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές κοινωνικές δυνάμεις, στην πορεία της πάλης για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ