Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κακή αρχή για το ισοζύγιο

Με ιδιαίτερα άσχημους οιωνούς ξεκίνησε και φέτος το οικονομικό πάρε - δώσε της χώρας με το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον πρώτο μήνα του χρόνου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα της τάξης των 21 εκατομμυρίων δολαρίων. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να θεωρείται ιδιαίτερα αρνητικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Γενάρη του 1996 - του χειρότερου χρόνου για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - όχι μόνο δεν ήταν ελλειμματικό αλλά είχε και πλεόνασμα 363,7 εκατ. δολαρίων. Πάντως, δεν αποκλείεται ορισμένα κονδύλια να καταλογίστηκαν στο Δεκέμβρη, ώστε να μετριαστεί το περσινό έλλειμμα.

Αύξηση 14,1% παρουσίασε το Γενάρη και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, που έφτασε τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Κύρια αιτία της αύξησης του ελλείμματος αυτού ήταν οι μειωμένες κατά 13,3% ελληνικές εξαγωγές.

Αν και τα στοιχεία του Γενάρη δεν επαρκούν για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, αξίζει να σημειωθεί ότι μειωμένες παρουσιάζονται τόσο οι άδηλες πληρωμές όσο και οι άδηλοι πόροι σε σχέση με το Γενάρη του 1996. Οι επιμέρους μειώσεις είναι 19,3% στις εισροές από την ΕΕ, 8,1% στο ταξιδιωτικό συνάλλαγμα, 7% στις μεταβιβάσεις από μεταφορές. Αύξηση 23,4% παρουσιάζει, τέλος, η κίνηση κεφαλαίων, αφού οι πρώτοι μήνες του χρόνου συνοδεύτηκαν από έξαρση των τιμών στο Χρηματιστήριο, γεγονός που "τράβηξε" κεφάλαια από το εξωτερικό, με μοναδικό, όπως είναι φυσικό, στόχο την απόσπαση γρήγορων κερδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ