Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Οι 4 στους 10 καλούνται να ξαναπληρώσουν

Με πρόσθετους - συμπληρωματικούς φόρους η συντριπτική πλειοψηφία των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος

Οι τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους, που θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα μέσα στη βδομάδα, θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο πρόσθετος κατά κεφαλήν φόρος στην τελευταία παρτίδα εκκαθαριστικών ξεπερνά τις 200.000 δρχ. Αυτό προκύπτει από τη νέα παρτίδα περίπου 405.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, που άρχισαν να αποστέλλονται από την περασμένο Δευτέρα στους φορολογούμενους από το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ). Ας σημειωθεί ότι με την αποστολή αυτής της παρτίδας ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που θα έχουν παραλάβει εκκαθαριστικά σημειώματα θα ανέλθει στους 515.000 περίπου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από το σύνολο των 405.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων της δεύτερης παρτίδας, τα 175.000 είναι χρεωστικά και απαιτούν την καταβολή συμπληρωματικού φόρου ύψους 35,3 δισ. δρχ. Αυτό σημαίνει πρόσθετο κατά κεφαλήν φόρο ύψους 201.714 δρχ. Τα 150.000 εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά και επιστρέφουν φόρο ύψους 9,5 δισ. δρχ. περίπου, πράγμα που σημαίνει ότι επιστρέφεται κατά κεφαλήν φόρος ύψους 63.300 δρχ. περίπου. Τέλος, τα υπόλοιπα περίπου 80.000 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι μηδενικά.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις

Στο μεταξύ, στα πλαίσια των κυβερνητικών επιδιώξεων για πάση θυσία εξεύρεση πρόσθετων εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ήδη, σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, η ρύθμιση των οποίων υπάγεται σε υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί στις 27.4.94. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, η εφαρμογή της παραπάνω απόφασης έχει ολοκληρωθεί για το μεγαλύτερο μέρος των ανέλεγκτων υποθέσεων που υπάγονται σ' αυτήν, ωστόσο παραμένει ακόμη ένας αριθμός ανέλεγκτων υποθέσεων για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εφαρμογής της απόφασης. Στα πλαίσια αυτά, ορίζεται η 31η Ιούλη 1997 τελική ημερομηνία για την εφαρμογή της απόφασης. Συνεπώς, μέχρι τότε δίνεται εντολή να έχουν ολοκληρωθεί οπωσδήποτε για όλες ανεξάρτητα τις ανέλεγκτες υποθέσεις, που υπάγονται στην εν λόγω απόφαση, όλες οι διαδικασίες και για όλα τα στάδια εφαρμογής, μέχρι και του σταδίου της αποδοχής του σχετικού Ειδικού Εκκαθαριστικού Σημειώματος.

Αναστολή λειτουργίας

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε χτες ότι αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας 4 επιχειρήσεων από 3 έως 18 μέρες, οι οποίες διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις και για τις οποίες προβλέπεται η λήψη του μέτρου αυτού. Μέτρο βέβαια που εφαρμόζεται, κατά τη συνήθη τακτική της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, μόνο σε μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις για τις οποίες εφαρμόστηκε το μέτρο αναστολής της λειτουργίας τους είναι οι εξής:

  • ΚΩΣΤΑΒΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - Εστιατόριο - μπαρ, στη Ραφήνα. Αναστολή για 18 μέρες διότι κατά τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι παρεμπόδισε τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).
  • ΑΦΟΙ ΒΥΤΑΝΙΩΤΗ ΟΕ - Γουναρικά, στην Καστοριά. Αναστολή για 5 μέρες διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν εξέδιδε συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία για διακίνηση αγαθών.
  • ΠΟΡΠΟΡΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ - Γουνοποιός, στη Σιάτιστα Κοζάνης. Αναστολή για 4 μέρες διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν εξέδιδε αποδείξεις λιανικής πώλησης.
  • ΚΑΚΑΡΕΠΗΣ Γ. - ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΟΣ ΟΕ - Καφετερία στη Λιβαδειά. Αναστολή για 3 μέρες διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν εξέδιδε αποδείξεις λιανικής πώλησης.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν παραπομπής τους στο Β Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου, ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη με την κατηγορία της παράβασης του υπηρεσιακού τους καθήκοντος για δωροδοκία, παράλειψη πράξεων, αμέλεια κλπ. εναντίον 7 φοροτεχνικών υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ