Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγέλλουν σχέδια ιδιωτικοποίησης της Στατιστικής

Την αντίθεσή της σε πιθανή ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας, καθώς και σε κάθε αλλαγή της νομικής της μορφής εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), καθώς και της αλλαγής της σημερινής νομικής της μορφής εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με σχετική της ανακοίνωση.

Αν και σαφώς προσκείμενη στην κυβέρνηση η διοίκηση της Ομοσπονδίας αναφέρει: "Επειδή τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν διάφορες φήμες (άλλες περί ιδιωτικοποίησης της ΓΓ ΕΣΥΕ, άλλες περί αλλαγής της νομικής μορφής της υπηρεσίας (π.χ. Ινστιτούτο), σας αναφέρουμε ότι είμαστε καθολικά αντίθετοι και δε διαπραγματευόμαστε καμία αλλαγή στο νομικό καθεστώς της Γενικής Γραμματείας ΕΣΥΕ". Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητά την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΣΥΕ, καθώς και την αναγνώριση του ρόλου της ως επίσημου και μοναδικού φορέα Στατιστικής πληροφόρησης.

Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων της, μέσω της υποκατάστασης των δημόσιων υπηρεσιών από εξωθεσμικά κέντρα (ιδιωτικές εταιρίες), ενώ ζητείται συνάντηση με τον υπουργό Γ. Παπαντωνίου, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματα του κλάδου.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία, η οποία ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ με τη συμμετοχή και του ΣΥΝ, αποφεύγει να θίξει γενικότερα ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η καταστρεπτική για τους εργαζόμενους πολιτική "σύγκλισης" με την ΕΕ, οι αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό κλπ.

Κατά την Ομοσπονδία η κρίση, που διέρχεται η δημόσια διοίκηση οφείλεται στις χαμηλές αποδοχές των υπαλλήλων, οι οποίες συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλές και με το νέο μισθολόγιο, στην επιδείνωση του ασφαλιστικού καθεστώτος, την έλλειψη αξιοκρατίας, καθώς και στην εκστρατεία δυσφήμισης και κατασυκοφάντησης του δημοσίου υπαλλήλου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των αρμοδιοτήτων του υπουργείου, μέσω των εξωυπηρεσιακών κέντρων που δημιούργησε η κυβέρνηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με αποτέλεσμα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπηρεσιών προς αυτά. Επισημαίνεται ότι με ιδιαίτερη αγωνία οι υπάλληλοι του υπουργείου παρακολουθούν τη συστηματική υποβάθμιση του ρόλου τους. Σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες, αποσπασμένοι υπάλληλοι, εξωυπηρεσιακά όργανα (Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) και μονάδες με αποκορύφωμα τη (ΜΟΔ) Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης και το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛ.ΚΕ) αφαιρούν από αυτούς τα πιο σημαντικά αντικείμενα και αρμοδιότητες. Καταγγέλλουν ότι οι μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν με προσωπικό πολλαπλάσια αμειβόμενο σε σχέση με τους υπαλλήλους του υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ