Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΒΕ"
"Οχι" στο νέο δημοτικό χαράτσι

Το νέο χαράτσι που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, για μια ευρεία κατηγορία επαγγελματιών και εμπόρων, με το δημοτικό τέλος 2% καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Η ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ έχει ως ως εξής:

"Νέο χαράτσι ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση του "κοινωνικού διαλόγου" σε μια ευρεία κατηγορία επαγγελματιών και εμπόρων.

Το προσχέδιο διάταξης που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το γνωστό φορομπηχτικό δημοτικό τέλος 5% στα επισιτιστικά επαγγέλματα, όχι μόνο δεν ικανοποιεί το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ για πλήρη και οριστική κατάργησή του, αλλά χειροτερεύει περισσότερο τα πράγματα.

Και αυτό γιατί:

  • Ενώ μειώνει το τέλος από 5% σε 2%, ταυτόχρονα επεκτείνει την επιβολή του όχι μόνο στα "σερβιριζόμενα" όπως ισχύει τώρα, αλλά στο σύνολο των ακαθάριστων εσόδων των επισιτιστικών καταστημάτων (εστιατόρια, ζυθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καφετερίες, καντίνες κλπ), δηλαδή και στο "πακέτο".
  • Δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να επεκτείνουν την επιβολή του τέλους και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων, όπως τουριστικών ειδών, ειδών λαϊκής τέχνης, ενθυμίων και δώρων, ειδών θαλάσσης κλπ.

Με τη φόρα που έχει πάρει η εκσυγχρονιστική μας κυβέρνηση και με την ανοχή της πλειοψηφίας των αρχόντων της "Αυτοδιοίκησής" μας, πρέπει να περιμένουμε σε λίγο την επέκταση του φόρου και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων ή ακόμη και την επαναφορά του σε υψηλότερα ποσοστά αν "αυτό απαιτήσουν οι ανάγκες".

Το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ πρέπει άμεσα να απαιτήσει:

  • Πλήρη κατάργηση αυτού του δημοτικού τέλους.
  • Ενίσχυση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, να δώσει η κυβέρνηση τα κλεμμένα που χρωστάει στους ΟΤΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε και την εξής πλευρά του ζητήματος:

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το προσχέδιο διάταξης που έχει ετοιμάσει και που άμεσα η ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών το κατήγγειλαν, "είναι προϊόν διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων".

Δίνει έτσι, για μια ακόμη φορά ένα όχι και τόσο ασήμαντο και οπωσδήποτε χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς εννοεί η κυβέρνηση το "διάλογο".

Θα προστρέξει παρ' όλ' αυτά η ΓΣΕΒΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο" που την καλεί η κυβέρνηση για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και το ασφαλιστικό;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ