Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να σωθεί το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Την αντίθεσή του στα έργα "εξωραϊσμού" του περιβάλλοντα χώρου του Αδριάνειου Υδραγωγείου,που εκτελεί ο Δήμος Νέας Ιωνίας,εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Η ΕΜΑΕΤ υπενθυμίζει ότι "το σωζόμενο τμήμα του Αδριάνειου Υδραγωγείου είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της αρχαίας τεχνολογίας" και γι' αυτό "πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχτεί ορθά τόσο από επιστημονική, όσο και από αισθητική άποψη. Τα αρχαία μνημεία, ως γνωστόν, ανήκουν σε όλους και όχι μόνο στους δήμους,στην περιοχή των οποίων τυχαίνει να βρίσκονται σήμερα".Γι' αυτό και η ΕΜΑΕΤ προβαίνει στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων όπως: Να ολοκληρωθεί η αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα του μνημείου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Να μελετηθεί διεξοδικά η τεχνολογία της κατασκευής του.Να εκτελεστούν έργα στερέωσης και αναστήλωσής του από την αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Να αποφευχθεί η κατασκευή τεχνητής λίμνης δίπλα στο μνημείο,αφού είναι βέβαιο ότι θα το βλάψει. Τέλος, να αποκατασταθεί το άμεσο περιβάλλον με την απομάκρυνση των τεχνητών επιχωματώσεων και κτισμάτων (τσιμεντένιων υπαίθριων θεάτρων, περιφράξεων κ.ά.), που κατασκευάστηκαν πρόσφατα και τραυματίζουν το χώρο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλη του '96 το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη του δήμου και κατασκευάστηκε τσιμεντένιο θέατρο,ενώ άρχισαν και οι εργασίες δημιουργίας τεχνητής λίμνης.Υστερα από το θόρυβο που ξέσπασε, το ΚΑΣ ζήτησε νέα τροποποιημένη μελέτη. Αλλά την άποψή του για το θέμα έχει εκφράσει και το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS: "Η οποιαδήποτε τροποποίηση της μελέτης δεν προσφέρει στη διάσωση και σωστή ανάδειξη του μνημείου. Εκείνα που προηγούνται είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφής, η συντήρηση του μνημείου, η δημιουργία αποστραγγιστικών έργων και η σωστή ανάδειξή του. Οχι η γελοιοποίησή του, με τη μετατροπή του σε θεατρικό σκηνικό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ