Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το "πείραμα" και η Ισπανία

Πολλοί κόπτονται για την "αναγκαιότητα" του "κοινωνικού διαλόγου" και εκφράζουν τη σιγουριά ότι θα οδηγήσει στις απαραίτητες αλλαγές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Πρόσφατο, όμως, είναι το αποτέλεσμα ενός ακόμα "κοινωνικού διαλόγου" που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία - με 3,49 εκ. άνεργους - και διήρκεσε ένα χρόνο. Οι σχετικές συμφωνίες παρουσιάστηκαν στις 9 Απρίλη 1997.Ο "διάλογος" έγινε μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με την αποχή της κυβέρνησης από τη διαδικασία, που καθόρισε νέα δεδομένα στις συμβάσεις, τις απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το επόμενο βήμα ανήκει στην κυβέρνηση της χώρας που θα προωθήσει το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο στήριξης της συμφωνίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι 3,17 εκ. Ισπανοί εργαζόμενοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην "αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας".

Οι "κοινωνικοί εταίροι", λοιπόν, με σκοπό τη μείωση της "αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας", συμφώνησαν σε νέες συμβάσεις αορίστου χρόνου για νέους 18-29 ετών, μακροχρόνια άνεργους, άτομα άνω των 45 ετών και ανάπηρους. Χαρακτηριστικό αυτών των συμβάσεων είναι ότι μειώθηκαν οι αποζημιώσεις που θα δίνονται όταν απολύονται όσοι απασχολούνται με βάση αυτές!

Οι εργοδότες θα μπορούν, επίσης, να αλλάξουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου με τα καινούρια δεδομένα. Τα κίνητρα, που δίνονται για κάτι τέτοιο είναι φορολογικές απαλλαγές και μείωση των εισφορών ανεργίας! Τροποποιήσεις, όμως, θα γίνουν και στην εργατική νομοθεσία σχετικά με τις αιτίες απόλυσης,ώστε "βάσιμες απολύσεις να μη χαρακτηρίζονται χωρίς λόγο αβάσιμες".

Επίσης, θα γίνει διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρόνου εργασίας, αλλά και για την αναδιάρθρωση του χρόνου εργασίας.Οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με την ομαδοποίηση των συμβάσεων που υπογράφονται κάθε χρόνο στην Ισπανία και έχουν φτάσει τις 5.000.

Σκοπός των εργοδοτών και των εργαζομένων είναι να μειωθούν οι έκτακτες ώρες,ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες ενεύρεσης εργασίας στους ανέργους.

Τα κείμενα έγραψε ο Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ