Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΧΙΛΤΟΝ"
Εντατικοποίηση και ανασφάλεια

Κερδίζει έδαφος η "έκτακτη" απασχόληση, ενώ μελέτες προβλέπουν την παραπέρα μείωση του προσωπικού

Η εντατικοποίηση, συνέπεια της σταδιακής μείωσης του προσωπικού, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι 450 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου "ΧΙΛΤΟΝ".Συγκριτικά με άλλους εργασιακούς χώρους του κλάδου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα προβλήματα δεν είναι τόσα πολλά κι αυτό βέβαια δεν οφείλεται στην καλή θέληση της επιχείρησης, αλλά στις παρεμβάσεις του επιχειρησιακού σωματείου.

Στο ξενοδοχείο εργάζονται περίπου 450 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όμως τα τελευταία χρόνια το προσωπικό σταδιακά μειώνεται τόσο με απολύσεις που αφορούν κύρια το διοικητικό προσωπικό, απολύσεις που δημιουργούν αλυσιδωτές επιπτώσεις και στους υπόλοιπους, όσο και από τη μη αντικατάσταση όσων εργαζομένων συνταξιοδοτούνται. Ετσι, ενώ η δυναμικότητα του ξενοδοχείου παραμένει η ίδια, πριν τέσσερα χρόνια οι εργαζόμενοι ήταν 500 και πριν 20 χρόνια έφταναν τους 750! Η μείωση αυτή συνοδεύτηκε και από την εμφάνιση των εκτάκτων,που κατά μέσο όρο είναι καθημερινά γύρω στους 30, ενώ σε περιόδους αιχμής φτάνουν και τους 70! Ακόμα στο ξενοδοχείο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και 25 περίπου σπουδαστές τουριστικών σχολών, οι μισθοί των οποίων επιδοτούνται κατά το ήμισυ από τον ΟΑΕΔ και είναι αυτοί που ίσως πλήττονται περισσότερο από την εντατικοποίηση, δεδομένου ότι πρέπει συνεχώς να αποδεικνύουν τις ικανότητές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του προσωπικού θα συνεχιστεί, αφού εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια της επιχείρησης που διαχειρίζεται τα "ΧΙΛΤΟΝ" ανά τον κόσμο. Η εταιρία αυτή στα μέσα του '96 είχε γνωστοποιήσει στη Διεθνή Ομοσπονδία Τουρισμού τα σχέδια της για τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα οποία τα δύο "ΧΙΛΤΟΝ" που λειτουργούσαν στην Ελλάδα (Αθήνα - Κέρκυρα) έπρεπε να λειτουργούν με 325 εργαζόμενους και τα δύο!Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιχειρησιακού σωματείου της Αθήνας, ότι το προσωπικό στο ξενοδοχείο της Κέρκυρας - το οποίο όμως έκλεισε στο τέλος του '96 - δε θα ξεπερνούσε τα 75 άτομα μια και λειτουργούσε εποχιακά, ενώ αυτό της Αθήνας πρέπει να λειτουργεί με 250 το πολύ εργαζόμενους! Ηδη, η "μαμά" εταιρία έχει αρχίσει να υλοποιεί τα σχέδιά της αυτά σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου οκτώ "ΧΙΛΤΟΝ" απασχολούν μόνο 1.250 εργαζόμενους, δηλαδή περίπου 150 το καθένα!

Η αύξηση της εντατικοποίησης έχει αυξήσει και τις επαγγελματικές ασθένειες. Σύνηθες φαινόμενο στο χώρο πια είναι οι δισκοπάθειες. Ενας εργαζόμενος που τελειώνει τον ήδη αυξημένο όγκο δουλιάς στο τμήμα του, καλείται να βοηθήσει κι άλλα τμήματα. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και με τα ρεπό τους, τα οποία είτε δε δίνονται καθόλου είτε "σπάζονται", χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους. Σε περιόδους που η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, συνήθως το διάστημα που μεσολαβεί από τα Χριστούγεννα έως το Πάσχα, αλλά και τους μήνες Μάη - Ιούνη οπότε το ξενοδοχείο διατίθεται για τη διεξαγωγή συνεδρίων, οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά γίνονται λάστιχο, καταγγέλλει το Σωματείο.

Το Σωματείο τονίζει ακόμα ότι συνέπεια της μείωσης του προσωπικού ήταν και η πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών, ενώ σημειώνει ακόμα ότι έχουν καταργηθεί και θέσεις εργασίας μετά την απόφαση της επιχείρησης να προμηθεύεται τυποποιημένα τα προϊόντα που πρώτα παράγονταν στο χώρο. Φόβους εκφράζει το Σωματείο για παραπέρα αύξηση της εντατικοποίησης μετά την απόφαση της επιχείρησης να καθιερώσει "τη συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη". Μια απόφαση, που, όπως τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου Λευτέρης Νικολάου,"μοιάζει με το "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας"".

Η πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους από τον αυξημένο όγκο των εργασιών, αλλά και από τα σχέδια της επιχείρησης για παραπέρα μείωση του προσωπικού, αυξάνεται και από την ανασφάλεια που τους δημιουργεί το μέλλον του ξενοδοχείου. Η σύμβαση που έχει υπογράψει η επιχείρηση με την Ιονική Τράπεζα,στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, λήγει στο τέλος του '98 και κανείς δε γνωρίζει αν θα ανανεωθεί, δεδομένου ότι η Τράπεζα πιέζει την επιχείρηση να αυξηθεί η συμμετοχή της στα καθαρά κέρδη στο 90% από 75% που είναι σήμερα. Ωστόσο, ακόμα κι αν ανανεωθεί η σύμβαση, η ανασφάλεια θα εξακολουθεί να υφίσταται μια και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το τι θα συμβεί στο ξενοδοχείο, αν τελικά η Ιονική συγχωνευτεί με κάποια άλλη τράπεζα ή πουληθεί.

Το Σωματείο επισημαίνει ότι παραπέρα μείωση του προσωπικού θα έχει τραγικές συνέπειες, καθώς και ότι δε θα δεχτεί σε καμιά περίπτωση να είναι οι εργαζόμενοι θύματα της όποιας κόντρας μεταξύ του ξενοδοχείου και της Τράπεζας. Σημειώνει ακόμα ότι το "ΧΙΛΤΟΝ" έχει απεριόριστες δυνατότητες και θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι είναι μια επιχείρηση ιδιαίτερα κερδοφόρα. Μάλιστα το '96 τα κέρδη της ανά εργαζόμενο ήταν το λιγότερο τέσσερα εκατομμύρια δραχμές!

Τα κείμενα έγραψε η Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ