Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η εξέλιξη του επιδόματος από το 1984 μέχρι το 1997

Στα τελευταία 12 χρόνια έγιναν οι παρακάτω αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του οικογενειακού επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων, που όλες τους, σε γενικές γραμμές, αύξαναν σε ονομαστικές τιμές το ύψος του οικογενειακού επιδόματος, χωρίς να θέτουν άλλους περιορισμούς, όπως γίνεται με το νόμο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που ισχύει από την 1-1-1997:

  • Μέχρι 31-5-84 το βασικό οικογενειακό επίδομα χορηγούνταν σαν ποσοστό του βασικού μισθού (18.160 δραχμές) και ήταν 10% για έγγαμους, χωρίς παιδιά. Το επίδομα προσαυξανόταν κατά 5% για κάθε παιδί.
  • Από 1-6-84 και μέχρι 31-6-88, το βασικό οικογενειακό επίδομα χορηγούνταν σαν ποσοστό του βασικού μισθού των 29.000 δραχμών και ήταν 10% για έγγαμο χωρίς παιδιά, προσαυξανόμενο κατά 5% για τα πρώτα δύο παιδιά, κατά 7% για το 3ο παιδί, κατά 10% για το 4ο και κατά 15% για καθένα παιδί πάνω από τα 5. Εγινε δηλαδή βελτίωση, για περισσότερα από 2 παιδιά, στα πλαίσια των προσπαθειών για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Ετσι το επίδομα για το 3ο παιδί αυξήθηκε σε 7% (από 5%), για το 4ο και 5ο παιδί σε 10% (από 5%) και για κάθε παιδί πάνω από 5 σε 15% (από 5%).
  • Από 1-7-88 το βασικό οικογενειακό επίδομα ήταν για έγγαμο χωρίς παιδιά 10% επί του βασικού μισθού των 33.000 δραχμών ή 3.300 δραχμές και προσαυξανόταν κατά 5% για τα πρώτα 2 παιδιά, κατά 10% για το 3ο παιδί κλπ. Και πάλι - με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος - βελτιώθηκε το οικογενειακό επίδομα για πάνω από 2 παιδιά, με αύξηση του επιδόματος για κάθε παιδί από 7% σε 10%, ενώ μειώθηκε το ποσοστό επιδόματος για το 5ο και πάνω παιδιά από 15% σε 10%.
  • Από 1-7-93,έγινε νέα βελτίωση στο οικογενειακό επίδομα, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Η τελευταία αλλαγή είναι αυτή που γίνεται με το νόμο για το νέο μισθολόγιο του 1997, που αυξάνει μεν τα ποσά του χορηγούμενου οικογενειακού επιδόματος, αλλά παράλληλα θεσμοθετεί την απαγόρευση χορήγησης του επιδόματος και στους δύο συζύγους, εφόσον ένας από δύο εργάζεται στο δημόσιο ή ο ένας στο δημόσιο και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα.Με τη διάταξη αυτή, έχουμε στην ουσία υπονόμευση του οικογενειακού επιδόματος, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ενώ παράλληλα ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για την υπονόμευσή τους και στις περιπτώσεις που εργάζονται οι δύο σύζυγοι στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό, γιατί θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα οι ιδιώτες επιχειρηματίες, που απασχολούν εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και καταβάλλουν - με βάση τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας - το επίδομα αυτό, θα ζητήσουν είτε να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα η απαγόρευση της χορήγησής τους στους δύο συζύγους (αν και οι δύο εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα), είτε να το πληρώνουν μισό μισό με το δημόσιο (εφόσον ο ένας σύζυγος εργάζεται στο δημόσιο και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ