Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Αντιδράσεις στη συμφωνία διεύρυνσης

ΜΟΣΧΑ.-

Ο στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ δήλωσε την Τρίτη, 20 Μάη, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η συμφωνία για τις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ δεν προσφέρει "τίποτα" σε κανέναν, προσθέτοντας ότι η "ρωσική ηγεσία πρέπει να σώσει τα προσχήματα μετά την ήττα της εξωτερικής της πολιτικής". Σύμφωνα με τον Λέμπεντ, το ΝΑΤΟ άσκησε πιέσεις για να υπογράψει η Ρωσία στρατιωτικά θέματα. "Για μας καλό θα ήταν αν η Ρωσία είχε αρνηθεί να υπογράψει ο,τιδήποτε με το ΝΑΤΟ, θα είχε διατηρήσει το "στάτους κβο", καθώς και ένα περιθώριο ελιγμών για το μέλλον", τόνισε. Ο Λέμπεντ, κατά την επιστροφή του από τη Λευκορωσία, τάχθηκε υπέρ μιας πραγματικής ένωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Βαλέρι Νεστερούσκιν επανέλαβε τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν ότι η Μόσχα δε θα ανεχτεί απόπειρα του ΝΑΤΟ να εντάξει ως μέλη του τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες και "εφόσον παρόμοιες ιδέες λάβουν σάρκα και οστά, τότε η Ρωσία διατηρεί και το δικαίωμα, και τη δυνατότητα να αναθεωρήσει τη σχέση της" με το ΝΑΤΟ.

Στις δηλώσεις αυτές αντέδρασε η Λετονία, χαρακτηρίζοντάς τες ως "απαράδεκτες". "Για να αποφεύγονται ανάλογες δηλώσεις στο μέλλον, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επιβεβαιώσουν με σαφήνεια την προοπτική ένταξης στη Συμμαχία των χωρών της Βαλτικής, καθώς και άλλων υποψήφιων χωρών", τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίς Ρίεκστινς και υπογράμμισε το κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει το δικό της σύστημα ασφάλειας.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικλ Μακέρι, αντιδρώντας σε δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, τόνισε ότι το ρωσικό Κοινοβούλιο δεν έχει την εξουσία να τροποποιήσει το επίσημο κείμενο που ρυθμίζει τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις υπογραφεί στις 27 Μάη στο Παρίσι. Ο Γιαστζέμπσκι είχε επισημάνει ότι τα δυο σώματα του ρωσικού Κοινοβουλίου (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και Κρατική Δούμα) θα μπορούσαν να προσθέσουν στο κείμενο της συμφωνίας "ορισμένες επιφυλάξεις".

Η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τη συμφωνία Ρωσίας - ΝΑΤΟ σε δημοσίευμά της στις 21 Μάη, αναφέρει ότι οι δυο πλευρές είναι έτοιμες για συνεργασία στο θέμα των επιχειρήσεων εναντίον των βαλλιστικών πυραύλων για την "εξουδετέρωση" κάθε πυραύλου μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς, που θα ρίπτεται στην περιοχή που ορίζεται μεταξύ του Ατλαντικού και Ουραλίων. Η εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι στο κείμενο τονίζεται πως "δεν υπάρχει πρόθεση, ούτε σχέδιο, αλλά και ούτε λόγος" για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή μονάδων μαζικού πολέμου στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ