Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το Ρεφάχ

ΑΓΚΥΡΑ.- Μία μέρα μετά τη "σωτηρία" του από την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης, το κυβερνών Κόμμα Ευημερίας βρέθηκε χτες προ νέας απειλής: Ο εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγκυρας να απαγορεύσει τη λειτουργία του, επειδή "απειλεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους" και έχει φέρει τη χώρα "στα πρόθυρα εμφυλίου".

"Ξεκίνησα ήδη την υπόθεση", δήλωσε ο Σαβάς στο "Ρόιτερ", η οποία, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Γιαβούζ Σαμπουντσού, θα πρέπει να θεωρείται "σοβαρή". Οπως δήλωσε ο Σαμπουντσού στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", "φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά νομικά επιχειρήματα που θα επέτρεπαν στο συνταγματικό δικαστήριο να θέσει το Κόμμα Ευημερίας εκτός νόμου".

Ο πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν, πάντως, αν και αρχικά - πριν του κοινοποιηθεί το κατηγορητήριο - συζητούσε με συμβούλους του το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, στη συνέχεια έδειξε να υποβαθμίζει το ζήτημα. Οι κατηγορίες, είπε, "δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα". Και πρόσθεσε ότι "το Ρεφάχ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας και η εγγύηση του πραγματικού λαϊκού χαρακτήρα του κράτους", καταλήγοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Θα πρέπει να αναμένεται η διεξαγωγή δίκης στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για το θέμα, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η εισβολή καλά κρατεί...

Ενώ Τούρκοι στρατιωτικοί χαρακτηρίζουν την επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ "πιο επιτυχημένη από κάθε άλλη μέχρι σήμερα", σύμφωνα με το Πρακτορείο Ανατολή, ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MED - TV ότι "οι κουρδικές δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους με το φασιστικό τουρκικό κράτος". Επί της ουσίας: Το "σαφάρι" κατά των Κούρδων ανταρτών συνεχίστηκε χτες, για όγδοη μέρα.

Αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι τουρκικές δυνάμεις κατέστρεψαν σχεδόν όλα τα στρατόπεδα των Κούρδων ανταρτών στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν από πέντε διαφορετικά σημεία. Το "Ανατολή" μετέδωσε ότι οι "αυτονομιστές αντάρτες" αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, εξαιτίας της προέλασης των τουρκικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ενωση "καταδίκασε" χτες την εισβολή στο Ιράκ, "ενθυμούμενη" το επιχείρημα ότι η Αγκυρα πρέπει να χρησιμοποιήσει "πολιτικά και όχι στρατιωτικά μέσα" για τη διευθέτηση του θέματος των Κούρδων ανταρτών.

Υπάρχουν ενδείξεις "συσσώρευσης στρατιωτικών δυνάμεων" στην περιοχή, από το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία, ενώ ο Σύρος αντιπρόεδρος Αμπντέλ Χαλίμ Καντάμ μίλησε για "παραβίαση της κυριαρχίας μιας αδελφής αραβικής χώρας", παρά το ότι Δαμασκός και Βαγδάτη δε διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ