Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Το ΝΑΤΟ στην Αλβανία;

Η Ουάσιγκτον καλλιεργεί την ιδέα της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην Αλβανία

Η αμερικανική διπλωματία, η οποία είχε διατυπώσει ισχυρότατες επιφυλάξεις για τους πολιτικούς στόχους της πολυεθνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλβανία, κινείται έντονα στο παρασκήνιο προβάλλοντας την ανάγκη για την εμφάνιση του ΝΑΤΟ στο ταραγμένο και περίπλοκο αλβανικό σκηνικό.

Η Ουάσιγκτον μέσω διπλωματικών διαύλων επισημαίνει πως οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αποσταλεί στην Αλβανία και βρίσκονται υπό ιταλική διοίκηση, τείνουν να μετατραπούν σε τμήμα του μεγάλου πολιτικού προβλήματος αυτής της χώρας, γεγονός που επιβάλλει, σύμφωνα με τις αμερικανικές απόψεις, την επανεξέταση των αποφάσεων που οδήγησαν στρατιωτικές δυνάμεις στην Αλβανία και κυρίως την αλλαγή του πλαισίου δράσης αυτών των δυνάμεων με την αξιοποίηση των μηχανισμών της ΝΑΤΟικής συμμαχίας.

Οι λόγοι για τους οποίους η Ουάσιγκτον καλλιεργεί τις παραπάνω απόψεις είναι πολλοί: Πρώτα απ' όλα, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κινηθούν και να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τις εξελίξεις μέσα από τους μηχανισμούς της Συμμαχίας, γιατί εκτιμούν πως η πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία εξυπηρετεί τους στόχους του Σ. Μπερίσα, ο οποίος ανασύνταξε τις δυνάμεις του και δημιουργεί ευνοϊκούς, γι' αυτόν όρους διεξαγωγής των εκλογών. Ενας δεύτερος - παρεμφερής - λόγος, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί να είναι "πολύ κοντά" προκειμένου να επιβάλει τη διάδοχη κατάσταση στο αλβανικό πολιτικό σκηνικό, από την οποία αποκλείουν τόσο τον Σ. Μπερίσα, όσο και τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φ. Νάνο.

Στο μεταξύ ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα, χαρακτήρισε κρίσημες τις επόμενες 24 ώρες για την Αλβανία και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να υπερνικήσουν την αλαζονεία και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

"Οι επόμενες 24 ώρες είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της Αλβανίας", δήλωσε ο Αντρεάτα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο, προειδοποίησε νωρίτερα ότι το αδιέξοδο για τις εκλογές "οδηγεί τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, με ανακοίνωσή του κάλεσε "όλες τις πλευρές στην Αλβανία να αρθούν στο ύψος της ιστορικής συγκυρίας, να υπάρξει συνεννόηση στο θέμα του εκλογικού νόμου, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη διεξαγωγή των εκλογών και να γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμά τους από όλα τα κόμματα. Αν αυτά δεν τηρηθούν, φοβούμαστε ότι η φιλική γειτονική μας χώρα δε θα βρεθεί κοντά στο τέλος των δεινών της".

Περισσότερο αποκαλυπτικός ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ των αλβανικών κομμάτων για τον εκλογικό νόμο, υπογράμμισε πως "αν δεν υπάρξει τέτοια συμφωνία, είναι βέβαιο ότι πρόκειται η διεθνής κοινότητα να μείνει απαθής και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλουμε να φτάσει στην ηγεσία της Αλβανίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ