Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Θεαματικός ελιγμός Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ. - Ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα με ακόμη έναν θεαματικό ελιγμό φαίνεται ότι πείθει τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη. Χτες το απόγευμα, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Φάτος Νάνο, δήλωσε ότι το κόμμα του θα λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία, αν οι διεθνείς παρατηρητές την επιβλέψουν.

Η εξέλιξη ήρθε μερικές ώρες μετά την παραχώρηση του δικαιώματος διορισμού της κεντρικής εκλογικής επιτροπής στην κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης" του Μπασκίμ Φίνο, από τον Πρόεδρο Μπερίσα. Η κεντρική εκλογική επιτροπή διορίζει, με τη σειρά της, τις κατά τόπους επιτροπές.

"Αν η διεθνής κοινότητα εγγυηθεί τη γενική επίβλεψη για να ελεγχθούν οι εκλογές στην Αλβανία (... ) αυτό θα βοηθήσει όλα τα πολιτικά κόμματα και το λαό να συμμετάσχουν στις εκλογές". Οπως μετέδωσε σε ανταπόκρισή του από τα Τίρανα, το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο Νάνο με τη δήλωσή του αυτή φάνηκε να εκφράζει τις ηγεσίες όλων των υπολοίπων κομμάτων.

Το "αδιέξοδο" όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών, αναμένεται να αρθεί και τυπικά σήμερα, όταν ο εντεταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υποσχεθεί - όπως αναμένεται - ότι η διεθνής κοινότητα δέχεται να επιβλέψει τις εκλογές.

Μίνιμουμ υποχώρηση

Ο Μπερίσα ικανοποίησε το κύριο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης - τροποποιώντας με Προεδρικό Διάταγμα τον εκλογικό νόμο που είχε εγκρίνει το Δημοκρατικό Κόμμα στο Κοινοβούλιο - παραμερίζοντας τα λιγότερο "κρίσιμα" προβλήματα. Ο πρωθυπουργός Φίνο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την "ικανοποίησή" του για την απόφαση του Μπερίσα, αλλά αρκετοί, όπως ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Σκεντέρ Τζινούσι, εξέφρασαν το αίτημα επίλυσης και των υπολοίπων ζητημάτων που είχαν τεθεί: "η μυστική αστυνομία (shic) και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης να τεθούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης". Ακόμη, δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα του συστήματος εκλογής, καθώς ο Πρόεδρος δέχτηκε να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις, αλλά όχι να υποκύψει πλήρως στα όσα ζήτησε η αντιπολίτευση. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα αντιμετωπιστούν οι "επιτροπές λαϊκής σωτηρίας" των εξεγερμένων πολιτών, οι οποίες βάσει των υπαρχουσών συμφωνιών "θα πρέπει" να διαλυθούν.

Παράλληλα χτες, ο Σαλί Μπερίσα ενέκρινε με Προεδρικό Διάταγμα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή των εκλογών για την επαναφορά ή μη της μοναρχίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαραθέσεις, τριβές και υπολογισμοί (1997-07-03 00:00:00.0)
"Σταματήστε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις" (1997-06-19 00:00:00.0)
"Τα βρήκαν" με τις ευλογίες των μεγάλων (1997-05-23 00:00:00.0)
Δυσκολίες εμπέδωσης στο "φροντιστήριο" δημοκρατίας (1997-05-08 00:00:00.0)
Τερτίπια και εκβιασμοί από Μπερίσα (1997-04-19 00:00:00.0)
Αγεφύρωτο το χάσμα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης (1996-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ