Σάββατο 19 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Τερτίπια και εκβιασμοί από Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Σαλί Μπερίσα εμφανίστηκε χτες να ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση Φίνο και να τηρεί αρνητική στάση ως προς τις κινήσεις του μεσολαβητή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φραντς Βρανίτσκι. Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών ζήτησε από τους Σοσιαλιστές να προωθήσουν τη διάλυση των "επιτροπών εθνικής σωτηρίας" των εξεγερμένων, αποδίδοντάς τους συμμετοχή στην οργάνωσή τους, ενώ από την άλλη διέψευσε την προχτεσινή δήλωση του Φραντς Βρανίτσκι ότι υπήρξε καθολική συμφωνία των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών την 29η Ιουνίου.

Από την άλλη ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο, έσπευσε να "αποενοχοποιήσει" το κόμμα του και δήλωσε ότι δεν έχει καμία επιρροή στις επιτροπές των εξεγερμένων. Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτήρισε τη διάλυση των επιτροπών "απαραίτητη προϋπόθεση" για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Μπερίσα - του οποίου την παραίτηση ζητούν οι εξεγερμένοι, πριν από τις εκλογές - αντιδρά δυναμικά...

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος είπε, διαψεύδοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Φραντς Βρανίτσκι, ότι "καμία από τις πλευρές δε συμφώνησε για τις 29 Ιουνίου". Ο Βρανίτσκι είχε πει ότι "όλοι οι πολιτικοί και οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας" συμφώνησαν, ενώ ο Πρόεδρος Μπερίσα "δε διαφωνεί"...

Πείραμα για την"αποκατάσταση της μοναρχίας"

Κατά πληροφορίες που μετέδωσε χτες το πρακτορείο "Ρόιτερ", ο έκπτωτος μονάρχης της Αλβανίας, Λέκα, συμφώνησε με τον Πρόεδρο Μπερίσα όσον αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα, για την επαναφορά της μοναρχίας, 58 χρόνια αφ' ότου ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Λέκα είπε στο "Ρόιτερ" ότι ο Μπερίσα δέχτηκε την ιδέα του δημοψηφίσματος, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου μένει να οριστεί από τα πολιτικά κόμματα.

"Θα προτιμούσα το δημοψήφισμα να γίνει πριν από τις εκλογές", πρόσθεσε ο Λέκα, "καταλαβαίνω όμως τους περιορισμούς των αρχών, για το λόγο αυτό θα δεχτώ οποιαδήποτε λύση και αν επιλεγεί".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αβεβαιότητα και έξωθεν πιέσεις (1997-06-27 00:00:00.0)
"Τα βρήκαν" με τις ευλογίες των μεγάλων (1997-05-23 00:00:00.0)
Θεαματικός ελιγμός Μπερίσα (1997-05-22 00:00:00.0)
Δυσκολίες εμπέδωσης στο "φροντιστήριο" δημοκρατίας (1997-05-08 00:00:00.0)
Ενδοκυβερνητικές ισορροπίες υπό ξένη παρακολούθηση (1997-05-07 00:00:00.0)
Καλλιέργεια κλίματος "ανασφάλειας" (1997-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ