Σάββατο 19 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Καταρρέουν τα άλλοθι της στρατιωτικής επέμβασης

Ο υπουργός Τύπου διαπιστώνει καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης και δηλώνει ότι η Ελλάδα διανείμει από μόνη της ανθρωπιστική βοήθεια στο νότο. Χτες κατέπλευσε στο Δυρράχιο αντί της Αυλώνας το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ", μεταφέροντας έναν ακόμα ελληνικό λόχο

Μέρα τη μέρα καταρρέει το άλλοθι της πολυεθνικής στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία περί παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ όλο και περισσότερο περιπλέκεται το θέμα. Χτες ακόμα και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση ήρθε να παραδεχτεί ότι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να γίνει και πριν ακόμα αναπτυχθούν οι στρατιωτικοί μηχανισμοί.

Από την άλλη, επί του αλβανικού εδάφους, η ελληνική στρατιωτική εμπλοκή αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο ελληνικός λόχος των 130 μισθοφόρων που προορίζονταν για την Αυλώνα, τελικά κατέπλευσε χτες το μεσημέρι στο Δυρράχιο, επειδή το λιμάνι της Αυλώνας θεωρήθηκε ότι δεν είναι ασφαλές. Ο ενισχυμένος ελληνικός λόχος αποβιβάσθηκε στο λιμάνι του Δυρραχίου από το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ" στις 2 μ.μ. και από εκεί αναμένεται να οδηγηθεί οδικώς στην Αυλώνα, με ενδιάμεσο σταθμό την πόλη Φίερι στην Κεντρική Αλβανία, αν στο μεταξύ δεν αλλάξουν τα σχέδια. Εχει προηγηθεί ένας ακόμα ελληνικός λόχος που εγκαταστάθηκε στα προάστια των Τιράνων, ενώ τη Δευτέρα το πρωί στις 9 θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος.

Με την αλβανική κρίση και την αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία ασχολήθηκε χτες και το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας). Οπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου προωθείται το σχέδιο ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας και στο νότο της Αλβανίας παρά το όσα αρχικά λέγονταν. Ετσι σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, το ΚΥΣΕΑ επιβεβαίωσε τη θέση που είχε διατυπώσει η κυβέρνηση, ότι προκειμένου να υποστηριχτεί η ανθρωπιστική βοήθεια, τμήματα του ελληνικού στρατού θα κινηθούν προς τις οδικές διόδους - εισόδους στην Αλβανία από την Ελλάδα, της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής,όπως και σε άλλες περιοχές της Νότιας Αλβανίας "που θα κριθεί απαραίτητο". Για το σκοπό αυτό θα διατεθεί και επιπλέον αριθμός στρατιωτών, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα είναι 100-200 άνδρες επιπλέον αυτών που ήδη έχει αποφασιστεί να σταλούν.

Ο υπουργός Τύπου διαπίστωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας,η οποία όπως είπε έχει σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωθεί και γι' αυτό το λόγο "η Ελλάδα θα επιδιώξει την προώθησή της μέσα από τοπικού χαρακτήρα συνεννοήσεις με τις αρχές ή τους πληθυσμούς των οικισμών που είναι κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα".Μάλιστα - όπως είπε -οι ενέργειες αυτές θα γίνουν άμεσα, πριν το Πάσχα.

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει μια σχετική αυτονόμηση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλβανία, καθώς από την ελληνική πλευρά παρατηρείται καθυστέρηση όχι μόνο στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στην ίδια τη συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης και στο συντονισμό της, αφού ακόμα, όπως είπε ο υπουργός Τύπου, δεν έχει συγκροτηθεί το κέντρο διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων. Χαρακτηριστική είναι επίσης και η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται η ιταλική διοίκηση. Δείγμα αυτής της δυσπιστίας είναι και η πτήση, κατά τη διάρκεια της χτεσινής αποβίβασης του ελληνικού λόχου στο Δυρράχιο, ελικοπτέρου, που προερχόταν από την ελληνική φρεγάτα "ΝΑΒΑΡΙΝΟ", η οποία πλέει στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ