Σάββατο 19 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
"Σε αναμονή" η πολιτική ζωή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Σε δεύτερο πλάνο έχουν περάσει οι εξελίξεις στη Δυτική Οχθη και στην "ειρηνευτική διαδικασία", μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ισραηλινής Αστυνομίας για το πολιτικό σκάνδαλο του διορισμού του Ρόνι Μπαρ Ον στη θέση του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης.

Τα βλέμματα όλης της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων παραμένουν στραμμένα στους δύο εισαγγελείς που εξετάζουν την προσαγωγή ή όχι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Δικαιοσύνη. Δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν, χτες, ότι οι δύο εισαγγελείς, Εντνα Αρμπελ και Ελιακίμ Ρουμπινστάιν, έχουν, ήδη, λάβει την απόφασή τους αν και διαφωνούσαν μεταξύ τους. Παρ' όλα αυτά, η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να ανακοινωθεί νωρίτερα από την Κυριακή το βράδυ. Πάντως, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκλίνουν στη μη παραπομπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε δίκη.

Παρά τις ενθαρρυντικές αυτές ενδείξεις, το έδαφος αρχίζει να χάνεται κάτω από τα πόδια του Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς οι υποστηρικτές του μοιάζουν να λιγοστεύουν. Ο ηγέτης του μικρού δεξιού κόμματος "Τρίτος Δρόμος", το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό των έξι κομμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι ο Νετανιάχου θα έπρεπε να παραιτηθεί για να διαλύσει κάθε υποψία ενοχής του, έστω και αν δεν προσαχθεί σε δίκη. Τα υπόλοιπα συγκυβερνώντα κόμματα δεν έχουν προβεί σε κάποια επίσημη αντίδραση, όμως, ανώτερα στελέχη τους, που κράτησαν την ανωνυμία τους, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού ακόμα και αν δεν απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Εκτός, όμως, από τους πολιτικούς του συμμάχους, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται ότι τον εγκαταλείπει και η κοινή γνώμη, η οποία, βέβαια, είχε, ήδη, δυσαρεστηθεί από τη στάση του Νετανιάχου σχετικά με τον νέο οικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την ένταση που προκλήθηκε στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις. Ορισμένες πρώτες δημοσκοπήσεις φέρουν, σχεδόν, τους μισούς Ισραηλινούς να τάσσονται υπέρ της άμεσης παραίτησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, προτού ληφθεί οριστική απόφαση για την τύχη του.

Στο περιθώριο των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ κινήθηκαν οι επαφές, που είχε με Παλαιστινίους αξιωματούχους, χτες, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος. Οπως, άλλωστε, δήλωσαν και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, κανένα βήμα δεν μπορεί να γίνει αν δε δοθεί ένα τέλος στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ και αν δε σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ