Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα ιμπεριαλιστικά "εύγε"...

Δεν είναι λίγα τα "μπράβο" που απέσπασε κι αυτή τη φορά η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του Κ. Σημίτη. Ανάμεσα σ' αυτά σταχυολογήσαμε και τα παρακάτω, που αποτελούν ακριβή αποσπάσματα της έκθεσης του ΔΝΤ, αποσπάσματα με τα οποία ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός αποδίδει εύσημα στην κυβερνητική πολιτική.

  • "η ελληνική οικονομία παρουσίασε αισθητή βελτίωση κατά τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή του προγράμματος Σύγκλισης και την πολιτική της "σκληρής δραχμής"". Η "αισθητή βελτίωση" ασφαλώς αφορά τους αντιπληθωριστικούς δείκτες (ελλείμματα, πληθωρισμό, επιτόκια) καθώς και τα επιχειρηματικά κέρδη. Αυτά είναι τα κριτήρια επιτυχίας η αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής κατά τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη.
  • "... η αποστολή του ΔΝΤ υποστηρίζει το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, ιδιαίτερα την πολιτική μείωσης των επιτοκίων παρέμβασης μόνο σταδιακά και σύμφωνα με τον πληθωρισμό". Υποστηρίζουν δηλαδή τη νομισματική πολιτική που οδήγησε τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας στην ύφεση και εξέθρεψε την κερδοσκοπία.
  • "... τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 1997 και αποβλέπουν στη μείωση των φορολογικών απαλλαγών και τη μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές διατάξεις πρέπει να εφαρμοστούν με σταθερότητα... ". Συμφωνούν με τα μέτρα περιορισμού των φορολογικών απαλλαγών και απαιτούν σταθερότητα στην εφαρμογή...
  • "... η δημοσιονομική πολιτική πρέπει πλέον να βασίζεται κυρίως στις περικοπές δαπανών. Κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο ψηφίστηκαν μια σειρά νόμοι που μπορούν να περιορίσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τα έσοδα...". Πλήρως ενημερωμένοι για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης οι του ΔΝΤ, ή μήπως οι ίδιοι το πρότειναν στους ιθαγενείς κυβερνητικούς (τους) υπαλλήλους.

Αλλά και με τον "κοινωνικό διάλογο" συμφωνούν οι μακελάρηδες, καθώς αναφέρουν ότι "... οι αρχές (σσ η κυβέρνηση), στην ημερήσια διάταξή τους περί "κοινωνικού διαλόγου" απαριθμούν πολλά από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως η αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας κλπ κλπ...".

Σε άλλο σημείο αναφέρουν "... η αποστολή του ΔΝΤ χαιρετίζει την πρόσφατη παράλειψη διορθρωτικών ρητρών σε ορισμένες συμβάσεις εργασίας" (;). Ποιος ξέρει τι υποκρύπτει η ασαφής αυτή πρόταση και τι τους ανέφεραν οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι για τα εργασιακά.

Πλήρης ταύτιση θέσεων και στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων. "... Η αποστολή του ΔΝΤ υποστηρίζει τις προθέσεις των αρχών να προχωρήσουν ταχέως με σχέδια ιδιωτικοποίησης τραπεζών και να ενθαρρύνουν τις μεγαλύτερες τράπεζες να πωλήσουν τις μη χρηματοοικονομικές τους επενδύσεις...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ