Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
"Μαγειρεύουν" τις ανατιμήσεις

Αναβλήθηκε για την επόμενη βδομάδα η συνεδρίαση της επιτροπής

Η ανακοστολόγηση των κυκλοφορούντων φαρμάκων και η αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης των νέων θα αποτελέσει αντικείμενο της σύσκεψης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία τελικά αναμένεται να συνέλθει την επόμενη βδομάδα. Στην επιτροπή συμμετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης θα εισηγηθεί να επιλεγεί τρόπος που να μην οδηγήσει σε αυξήσεις που θα ξεπερνούν το ύψος του πληθωρισμού.

Να θυμίσουμε ότι η επιτροπή για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων, καταλήγοντας στις προτάσεις της, συστήνει να επιλεγεί ενιαίος τρόπος κοστολόγησης, τόσο για τα εισαγόμενα όσο και για τα εγχωρίως παραγόμενα. Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ αποστασιοποιήθηκε, υποβάλλοντας ξεχωριστή πρόταση, στην οποία τονίζει ότι για να υπάρξει ουσιαστική ανακοστολόγηση υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και των καταναλωτών, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά αντικειμενικά στοιχεία κόστους της παραγωγής και εισαγωγής των φαρμάκων και να ενισχυθεί η εγχώρια και η κρατική φαρμακοβιομηχανία.

Οπως έχει γράψει ο "Ρ", στην ουσία η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής δε θα έχει λόγο για τα εισαγόμενα φάρμακα, αφού ήδη λειτουργεί στο Λονδίνο η Αρχή Εγκρισης Τιμών Φαρμακευτικών Σκευασμάτων, από την οποία οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες παίρνουν τιμές της αρεσκείας τους που ισχύουν ενιαία για όλες τις χώρες στις οποίες κυκλοφορούν τα σκευάσματά τους.

Στο μεταξύ, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ολοκληρώσει την τιμολόγηση 500 περίπου νέων εισαγόμενων φαρμάκων που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη, ενώ έχει ξεκινήσει η ανακοστολόγηση των 6.500 περίπου κυκλοφορούντων σκευασμάτων και αναμένει την τελική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες τιμές σε 72 φάρμακα (2004-01-10 00:00:00.0)
"Μαγειρεύουν" τις ανατιμήσεις (1997-05-22 00:00:00.0)
Με ...παραλλαγές ο "νέος" τρόπος κοστολόγησης (1996-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ