Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Πάγωμα μισθών, ελεύθερες απολύσεις, κατάργηση συντάξεων

Πριν καν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ ο ΣΕΒ έσπευσε να υπερθεματίσει και να διατυπώσει τις αξιώσεις του για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Πάγωμα και περαιτέρω μείωση των μισθών, θεσμοθέτηση μισθών πείνας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, περιορισμό των κινήτρων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και επαναπροσδιορισμό των αναπηρικών συντάξεων, επιθυμώντας ουσιαστικά περικοπές, απαιτούν μεταξύ άλλων οι βιομήχανοι. Την ίδια στιγμή προκλητικά δηλώνουν ότι η παρέμβασή τους στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής είναι καθοριστική, ενώ ξεσκεπάζοντας τις πραγματικές προθέσεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ δηλώνουν ότι οι εκπρόσωποί τους "τα βρίσκουν" πολύ καλύτερα με τη ΓΣΣΕ απ' ό,τι με την κυβέρνηση.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ΔΣ του ΣΕΒ, εμφανώς "ντοπαρισμένοι" από την Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία, οι κατευθύνσεις της οποίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους ακόμη. Εκφράζοντας τη συμφωνία του με τις κατευθύνσεις αυτές και ακολουθώντας την τακτική του βομβαρδισμού της κοινής γνώμης περί αναγκαιότητας του μονόδρομου που επιβάλλει η πολιτική της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας για την επίτευξη τηςευρωπαϊκής σύγκλισης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,υπερτόνισε κυρίως τα σημεία που αφορούν την απελευθέρωση των αγορών καθώς και την πιο "ευέλικτη" πολιτική στο χώρο των εργασιακών σχέσεων. Ωστόσο, αναφερόμενος ειδικά στο σημείο που αφορά στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων εργαζομένων ο υπεύθυνος για τα εργασιακά εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ν. Αναλυτής,εξέφρασε την άποψη ότι "κάτι τέτοιο θα ήταν το ιδανικό για μας, μόνο που τη συγκεκριμένη στιγμή και στη συγκεκριμένη χώρα δεν είναι εφικτό, γιατί θα ξεσηκώσει αντιδράσεις αλλά και μπορεί να τινάξει στον αέρα τον κοινωνικό διάλογο που έχει αρχίσει".

Στο σημείο αυτό ενδιαφέρον παρουσίασε η παρέμβαση του Α. Κανελλόπουλου περί του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ. Εκφράζοντας εμμέσως την ανησυχία για τυχόν κυβερνητική παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις εργοδοτών και ηγεσίας της ΓΣΕΕ για τις συλλογικές συμβάσεις με αφορμή την έκθεση Σπράου, και τασσόμενος κατά αυτής της τακτικής, τόνισε ότι "συμβαίνει σε πολλά θέματα να τα βρίσκουμε πολύ καλύτερα με τη ΓΣΣΕ παρά με την κυβέρνηση". Αποκαλύπτοντας δε το πώς ακριβώς κατανοούν οι βιομήχανοι την ανάπτυξη και απαντώντας στην "άδικη", όπως τη χαρακτήρισε, κριτική του πρωθυπουργού στη Βουλή, όταν τόνισε ότι δεν κάνουν επενδύσεις, είπε ότι "οι επιχειρηματίες είναι λογικό να χρησιμοποιούν τα κέρδη τους όπως αυτοί εκτιμούν καλύτερα για τη μέγιστη απόδοσή τους", ενώ συμπλήρωσε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να δημιουργεί τις συνθήκες για επενδύσεις.

Με την ίδια προκλητικότητα και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή περιθωριοποίηση του ΣΕΒ από τα κυβερνητικά σχέδια για την οικονομία, ο Ι. Στράτος τόνισε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί παρερμηνεία. "Συμμετέχουμε - συμπλήρωσε - σε περίπου 100 επιτροπές και με τις εκάστοτε κυβερνήσεις είμαστε σε καθημερινή επαφή, συμμετέχοντας καθοριστικά με τις θέσεις μας στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής". Επιστρέφοντας δε το "μπαλάκι" στην κυβέρνηση, ο Α. Καννελόπουλος τόνισε ότι "τα όσα έχουν λεχθεί για καθυστερήσεις των επιχειρήσεων, είναι για να δικαιολογηθούν καθυστερήσεις που δε μας αφορούν".

Οσον αφορά τις προβλέψεις της έκθεσης Σπράου για την οικονομία της χώρας το 1998 δε φάνηκε να ταυτίζονται με αυτές. Συγκεκριμένα για τον πληθωρισμό, τόνισαν ότι δεν πιστεύουν πως θα είναι κάτω από το 5% στο τέλος του χρόνου και ότι στην περίπτωση που επιτευχθεί το 2,5% που προβλέπεται στην Εκθεση τότε οι αυξήσεις στους μισθούς θα πρέπει στο δημόσιο τομέα να είναι οριακά πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ στον ιδιωτικό θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις με τους δύο "εταίρους". Κινδυνολογώντας, με σκοπό τη λήψη πιο σκληρών μέτρων, τόνισαν ότι η μείωση του πληθωρισμού δε σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα και ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 1996 ήταν υψηλότερο από το στόχο. Ολα αυτά για να καταλήξουν στο ότι τα "τολμηρά" μέτρα της Εκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ