Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Τα βρήκαν" με τις ευλογίες των μεγάλων

Τα αλβανικά κόμματα συμφώνησαν για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, με την... προτροπή του διεθνούς παράγοντα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Αίφνης, η κατάσταση δείχνει να "ομαλοποιείται" στην Αλβανία: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν έτοιμα να συμμετάσχουν στις εκλογές του Ιουνίου, προεξάρχοντος του Σοσιαλιστικού, του Φάτος Νάνο και του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο. Τη ..."βούλα" εγκρίσεως της διεθνούς κοινότητας στο αλβανικό "εκλογικό προϊόν" έβαλε ο εντεταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Φραντς Βρανίτσκι. Οπως δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, "ο Αλβανός πρωθυπουργός μου τηλεφώνησε χτες (προχτές) βράδυ και μου είπε ότι τα κόμματα συμφώνησαν να επιλύσουν την πολιτική κρίση στην Αλβανία (...) επιβεβαίωσαν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 29 Ιουνίου".

Εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος επισημοποίησε την πρότερη δήλωση του ηγέτη του, Φάτος Νάνο: "Θα μετάσχουμε στις εκλογές". Είχαν προηγηθεί, σύμφωνα με ανταποκρίσεις του "Ρόιτερ" και του Γερμανικού Πρακτορείου, ολοήμερες διαβουλεύσεις του εθνικού συμβουλίου του κόμματος.

Με τη συμφωνία των Σοσιαλιστών και την... ευλογία της διεθνούς κοινότητας, το "αδιέξοδο" που είχε προκύψει όσον αφορά τις εκλογές δείχνει να "αίρεται", καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα πιστεύεται ότι θα ακολουθήσουν. Η χτεσινή εικόνα έμοιαζε "μαγική", καθώς τρεις μέρες πριν οι ίδιοι πολιτικοί διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους περί της μη συμμετοχής τους σε μια εκλογική διαδικασία που χαρακτήριζαν a priori "νόθα". Ομως οι υποχωρήσεις και οι ελιγμοί του Προέδρου Σαλί Μπερίσα - και του Δημοκρατικού Κόμματος - μετέστρεψαν πλήρως την κατάσταση...

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ποιοι υποχώρησαν σε τι; Οι σοσιαλιστές δέχτηκαν έναν εκλογικό νόμο, κατά τον οποίο με το πλειοψηφικό σύστημα θα αναδειχτούν οι 115 από τις 155 έδρες του νέου Κοινοβουλίου, έναντι των 40 με το σύστημα της αναλογικής.

Ο Μπερίσα από την πλευρά του αποδέχτηκε ότι ο Φίνο θα διορίσει τα 15 μέλη της κεντρικής εκλογικής επιτροπής και τα μέλη των περιφερειακών εκλογικών επιτροπών. Πρακτικά, κάθε κόμμα θα διορίσει τον αντιπρόσωπό του σε κάθε επιτροπή και ο Φίνο θα δώσει την τελική έγκριση.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης το διορισμό νέου αρχηγού της μυστικής αστυνομίας.

Ο ΟΑΣΕ, διά του Φραντς Βρανίτσκι, υποσχέθηκε την υποστήριξή του για την προετοιμασία της ψηφοφορίας και για τη διεξαγωγή της στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, καθώς και να στρατολογήσει εγκαίρως τους επιτηρητές και διεθνείς παρατηρητές που είναι αναγκαίοι για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης θα βοηθήσουν όσον αφορά την ασφάλεια και την καλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, πρόσθεσε ο Βρανίτσκι.

Για να μην υπάρξει αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας, οι διεθνείς οργανώσεις που θα είναι παρούσες στην ψηφοφορία με τους παρατηρητές τους θα συντάξουν κοινή έκθεση.

"Περίεργη" ιταλική παρέμβαση...

Χτες, πάντως, ήρθε στον "αφρό" μια υπόθεση, η οποία, αν αποδεχτεί ακριβής, δεν αποκλείεται να "τινάξει στον αέρα" την ιταλική παρέμβαση στην αλβανική υπόθεση. Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", ο Ιταλός πρεσβευτής στα Τίρανα, Πάολο Φορέστι, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Τρίταν Σέχου, στις 7 Μάη, τον είχε καλέσει να μην υπογράψει το Δημοκρατικό Κόμμα τη συμφωνία για τον εκλογικό νόμο που πρότεινε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Βρανίτσκι. Κατά την ίδια πηγή, ο Φορέστι πρότεινε στο διάστημα που θα απουσίαζε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Φίνο, οι δυο τους να καταλήξουν σε συμφωνία και να εκφραστεί επίσημα η "ευγνωμοσύνη" των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων προς την ιταλική κυβέρνηση (!). Με στόχο, τι άλλο, έγραψε η εφημερίδα, από το να αποδοθεί η "επιτυχία" αυτή στον ίδιο τον Φορέστι και στην κυβέρνηση Πρόντι...

Ο Ιταλός διπλωμάτης διέψευσε την ύπαρξη της συνομιλίας: "Ουδέποτε συζήτησα κάτι τέτοιο". Διάφορες φράσεις σε συνομιλίες που είχε, υποστήριξε, θα μπορούσαν να μονταριστούν κατάλληλα και να αποδοθούν στον ίδιο και σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο συνομιλίας. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για "τορπίλη" στη συμφωνία των αλβανικών κομμάτων, με στόχο να τεθεί εκτός παιχνιδιού η Ιταλία. Ποιος εξαπέλυσε την τορπίλη; "Αλβανικές και ξένες δυνάμεις", κατά τον Φορέστι. Πάντως το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών τήρησε χτες σιωπήν ιχθύος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ