Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. -

Πολιτική κρίση ξέσπασε στη Σλοβακία, μια μέρα πριν τη διεξαγωγή κρίσιμου δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά την ένταξη ή όχι της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε να αγνοήσει απόφαση δικαστηρίου που έκλινε προς το μέρος του αντιπάλου του.

Σήμερα και αύριο αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Σλοβακία, όπου οι περίπου 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν σε τέσσερα ερωτήματα: Είσαστε υπέρ της ένταξης της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ; Είσαστε υπέρ της εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη Σλοβακία; Είσαστε υπέρ της εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων στη Σλοβακία; Και το τέταρτο ερώτημα αφορά την απ' ευθείας από το εκλογικό σώμα ή όχι, εκλογή Προέδρου της χώρας.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικά εφόσον το ποσοστό συμμετοχής σε αυτό, ξεπεράσει το 50%. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ΝΑΤΟ είχε αποφασίσει η σλοβακική Βουλή έπειτα από σχετική πρόταση της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Μέτσιαρ. Το μεγαλύτερο κόμμα του τριμερούς συνασπισμού, το "Κίνημα για μια ανεξάρτητη Σλοβακία" του πρωθυπουργού Μέτσιαρ, δεν έχει πάρει θέση στο θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Τα άλλα δύο μικρότερα κόμματα, το δεξιό Εθνικό και η αριστερή Ενωση Εργατών, αντιτίθενται σε αυτή, προτείνοντας καθεστώς ουδετερότητας για τη Σλοβακία κατά το πρότυπο της Αυστρίας.

Πάντως, η πολιτική κρίση ξέσπασε όταν δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη πως η εκλογή Προέδρου μπορεί να αλλάξει από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως επιθυμούν οι οπαδοί του Προέδρου Μιχάλ Κόβακ.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού φάνηκε να αγνοούν τη δικαστική απόφαση. Ετσι, ο υπουργός Εσωτερικών, Γκουστάβ Κράτσι, φαίνεται να διέταξε, να μην συμπεριληφθεί η ερώτηση σχετικά με την εκλογή του Προέδρου, στο δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κόβακ συγκάλεσε μια έκτακτη συνάντηση του προσωπικού του για να συζητήσουν την ενέργεια αυτή του υπουργού Εσωτερικών.Πάντως, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος δήλωσε πως "η επιτροπή έχει εγκρίνει τέσσερα ερωτήματα... Ετσι, δεν μπαίνει κανένα θέμα συζήτησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ