Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΝΓΚΟ
Πολυκομματική η κυβέρνηση Καμπίλα;

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Πιέσεις για την ασφαλή πρόσβαση και συμμετοχή πολιτικών της αντιπολίτευσης στο αναμενόμενο κυβερνητικό σχήμα του Κονγκό υπό την ηγεσία του Λόρεντ Καμπίλα, φαίνεται πως ασκούν κυρίως οι ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να επιτύχουν τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρείας συναίνεσης που θα έχει ως βασικό στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας και τη διεξαγωγή εκλογών.

Μεταξύ των ηγετών της αντιπολίτευσης δεσπόζει η προσωπικότητα του Ετιέν Τσισεκέντι, παλαίμαχος πολιτικός - ηγέτης άλλοτε κραταιού κόμματος που κάποτε είχε διατελέσει πρωθυπουργός και πρόσφατα είχε κληθεί από τον έκπτωτο δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο να... παίξει τον πρόεδρο της κυβέρνησης. Η συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (όπως ονομάζεται από την περασμένη βδομάδα το Ζαϊρ) θεωρείται από τρίτες χώρες (όπως οι ΗΠΑ) ως "ασφαλιστική δικλείδα" στη λειτουργία ενός ευρύτερου δημοκρατικού κυβερνητικού σχήματος όπου ναι μεν θα δεσπόζουν τα στελέχη της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων", αλλά θα υπάρχει και η ενεργός συμμετοχή και άλλων πολιτικών παρατάξεων.

Αξιοσημείωτη και διόλου ευκαταφρόνητη είναι και η πίεση που ασκούν προς αυτή την κατεύθυνση και οι πολίτες της ΛΔ Κονγκό. Χτες, μάλιστα, χιλιάδες οπαδοί του δημοφιλούς Ετιέν Τσισεκέντι είχαν μαζευτεί έξω από την οικία του στην Κινσάσα φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της συμμετοχής του στη νέα κυβέρνηση και κρατώντας τεράστια πανό με σχετικά προπαγανδιστικά συνθήματα και φωτογραφίες του Κογκολέζου ηγέτη.

Φαίνεται πως στο Κονγκό είναι σήμερα διάχυτη η εντύπωση της- αμφιλεγόμενης (; ) - επιρροής που ασκούν οι ΗΠΑ αλλά και ξένες αφρικανικές δυνάμεις στην "Εθνική Συμμαχία" του Λόρεντ Καμπίλα. Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό η ενεργός συμμετοχή και στρατιωτική βοήθεια που προσέφεραν κυβερνήσεις χωρών όπως η Ουγκάντα, η Ρουάντα και η Αγκόλα κατά τη διάρκεια του επτάμηνου πολέμου που διεξήγαν οι αντάρτες του Λόρεντ Καμπίλα κατά των στρατευμάτων του δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο. "Εάν τελικά συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση πολιτικοί της αντιπολίτευσης, τότε θα γίνει φανερό ότι η τύχη της χώρας είναι στα χέρια Ζαϊρινών και ότι η αυτοκυριαρχία της ΛΔ Κονγκό είναι - τουλάχιστον θεωρητικά... - δεδομένη" απαντούσαν σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων όσοι Κονγκολέζοι καλούνταν να σχολιάσουν τις διεργασίες που γίνονται πάνω στο ζήτημα αυτό.

"Ο καλύτερος τρόπος για να μπουν θεμέλια δημοκρατίας, είναι η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Λ. Καμπίλα" υποστήριξε χτες με νόημα ο Ομπρεϊ Χουκς, πρεσβευτής των ΗΠΑ στη γειτονική (και σχεδόν... συνονόματη) Δημοκρατία του Κονγκό (με πρωτεύουσα την Μπραζαβίλ).

Εντονη, ωστόσο, ήταν η αντίδραση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Νέλσονα Μαντέλα, πάνω στις νουθεσίες που δίνουν τρίτες χώρες (όπως οι ΗΠΑ) σχετικάμε τους τρόπους σχηματισμού και άσκησης της εξουσίας από τις δυνάμεις του Λόρεντ Καμπίλα.

Ο Νέλσον Μαντέλα, χωρίς να κατονομάζει, "φωτογράφισε" τις χώρες που ασκούν αυτού του είδους τις πιέσεις, λέγοντας: "Αυτό που είναι πολύ περίεργο είναι το γεγονός ότι ορισμένες δυτικές χώρες που υποστήριξαν τους πιο στυγερούς δικτάτορες εδώ και δεκαετίες... τώρα άρχισαν να δίνουν νουθεσίες και μαθήματα πάνω στη δημοκρατία"! Η παραπάνω δήλωση Μαντέλα, που έγινε στη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Ζιμπάμπουε, αντανακλά κάτι περισσότερο από απλή αντίδραση για την ανάμειξη των ΗΠΑ και δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Μαύρης Ηπείρου: τη λήψη του ενεργού ρόλου στην εξωτερική πολιτική που αρχίζει πλέον αισθητά να αναλαμβάνει η Πρετόρια...

Ενδεικτικό αυτής της πολιτικής αποτελεί η συνολική στάση της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης έναντι των δραματικών εξελίξεων στο Ζαϊρ καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών αλλά και η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Πίτερ Σουνπόελ ότι "η Νότια Αφρική είναι έτοιμη να βοηθήσει το Κονγκό στην ανοικοδόμηση της ρημαγμένης του οικονομίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ