Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνέδριο "προσαρμογής" στις χειρότερες μέρες

Στα πλαίσια έναρξης της δεύτερης φάσης της "πρωτοβουλίας" ΑΝΤΑΠΤ, για την προσαρμογή εργαζομένων και επιχειρήσεων στις βιομηχανικές αλλαγές, άρχισε χτες ευρωπαϊκό συνέδριο

Με τον "κοινωνικό διάλογο" στα χείλη, ήταν χτες τα κυβερνητικά στελέχη, που μίλησαν στην έναρξη του "Ευρωπαϊκού Συνεδρίου ΑΝΤΑΠΤ", με τίτλο "το μέλλον της εργασίας, η εργασία στο μέλλον",το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα και συγκεντρώνει τη συμμετοχή εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων παραγόντων που ασχολούνται με τα κοινοτικά προγράμματα.

Απορία προξένησε, μέσα σ' αυτό το κλίμα, η αντίδραση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου,ο οποίος αποχώρησε σύντομα από το συνέδριο, δηλώνοντας τις "σοβαρές επιφυλάξεις" του για το αν θα γίνει "πραγματικός κοινωνικός διάλογος ή ένας κυβερνητικός μονόλογος", επειδή οι διοργανωτές - υπουργείο Εργασίας, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κ.ά. - δεν πρόβλεψαν την τοποθέτηση εργατικών ενώσεων και φυσικά της ΓΣΕΕ.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν πλήρως προσαρμοσμένες στα νέα - αντεργατικά - δεδομένα της εποχής και προσπαθούσαν να πείσουν ότι όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στις χειρότερες μέρες που έρχονται.

Σκοπός της ΑΝΤΑΠΤ ("προσαρμογή"), η οποία είναι γνήσιο τέκνο της "Λευκής Βίβλου",είναι η προσαρμογή εργαζομένων και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, στα νέα δεδομένα.Ετσι, δίνονται χρήματα για έρευνες και μελέτες, ενώ ορισμένες φορές γίνονται και πειραματικές εφαρμογές σε επιχειρήσεις. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στη "βιομηχανική μεταβολή".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, η "πρόκληση δεξιοτήτων", όπως ονομάζεται, δηλαδή η ανάγκη απόκτησης περισσότερων δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους θα θίξει μέχρι και 15,2 εκ. μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και περίπου 46 εκ. εργαζόμενους. Επίσης, με βάση το μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων που δεν παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, η "πρόκληση βιομηχανικής αποτελεσματικότητας", θα θίξει πιθανότατα 10 εκ. εταιρίες.

Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,δεν παρέλειψε στην τοποθέτησή του να σημειώσει ότι απειλούμαστε με μαζική ανεργία "από την τεράστιας έκτασης αναδιάρθρωση και ορθολογικοποίηση των επιχειρήσεων", υποστηρίζοντας ότι η εποχή της πληροφορίας "θέτει σε αμφισβήτηση την πλήρη και μαζική απασχόληση". Σ' αυτά τα πλαίσια θεώρησε ότι η συνεχής εκπαίδευση, κατάρτιση και επανακατάρτιση, καθώς και η... "κοινωνική εργασία" είναι σημαντικοί παράγοντες αντιμετώπισης της κατάστασης. Φυσικά εκθείασε τον "κοινωνικό διάλογο", εντάσσοντας και το συνέδριο στα πλαίσιά του!

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας έδωσε επίσης έμφαση στον "κοινωνικό διάλογο", ενώ θέλησε να "διασκεδάσει" τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε... απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Βάρος στην παρέμβαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έδωσε ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Παπουτσής,αλλά και στην... αναγκαιότητα του "κοινωνικού διαλόγου". Ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι επιδίωξη είναι η "απλοποίηση του διοικητικού και νομοθετικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ