Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναζητούνται "ένοχοι" σε λάθος κατεύθυνση

Επιστολή των σωματείων της Ζώνης για τη δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά κατά των πενταμελών Επιτροπών Ελέγχου

Με αφορμή την ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά στις 5μελείς Επιτροπές Ελέγχου για "παράβαση καθήκοντος", τα σωματεία της Ζώνης, με κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά, τονίζουν ότι "κανένας υπεύθυνος για το αίμα των εργατών δεν έχει μέχρι σήμερα τιμωρηθεί και εσείς στρεφόσαστε κατά των τεχνικών επιθεωρητών και των εργαζομένων".

Μέχρι σήμερα - αναφέρεται στην επιστολή - οι Επιτροπές υπολειτουργούσαν με ευθύνη των υπουργείων Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, όταν συστηματικά υποβάθμιζαν την παρουσία εκπροσώπων τους σ' αυτές και όταν οι προφορικές εντολές προς αυτούς ήταν να κάνουν εικονικούς ελέγχους και να μην ενοχλούν εργολάβους και πλοιοκτήτες. Οποιοι έλεγχοι γίνονταν μέχρι σήμερα, ήταν δειγματοληπτικοί. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί παραβάσεις και με απόφαση του Τεχνικού Επιθεωρητή, που προεδρεύει στην 5μελή Επιτροπή, ασκήθηκε δίωξη κατά των υπευθύνων. Ομως η Εισαγγελία Πειραιά τους άφησε ελεύθερους και κανένας ποτέ δεν τιμωρήθηκε παραδειγματικά, με αποτέλεσμα πολλές δικογραφίες να έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες και να μεθοδεύεται η παραγραφή τους!

"Η συμμετοχή των εκπροσώπων μας μέχρι σήμερα - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - γίνεται με προσωπικές "θυσίες", εφόσον στερούνται ακόμα και το μεροκάματο, χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου για την υποβολή προστίμων, διακοπής εργασιών ή και παραπομπής στον Εισαγγελέα, πάντα σε σχέση με τη σοβαρότητα των παραβάσεων στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας"!

Μόνο σαν πράξη εκδικητική, τονίζεται, μπορεί να χαρακτηριστεί η οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος των 5μελών Επιτροπών και βέβαια με τέτοιες μεθοδεύσεις δεν μπορούν να συγκαλυφτούν οι τεράστιες πολιτικές και ηθικές ευθύνες όλων αυτών που κοστολογούν τη ζωή των εργαζομένων πιο φθηνά από τη διατήρηση κερδών.

"Οσο μας αφορά - τονίζεται τέλος - θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη δουλιά και για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, ανυποχώρητα και με κάθε πρόσφορο μέσο. Στην προκειμένη περίπτωση η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, είναι αλλήθωρη, όταν κανένας υπεύθυνος για το αίμα των εργατών δεν έχει μέχρι σήμερα τιμωρηθεί και εσείς στρεφόσαστε κατά των τεχνικών επιθεωρητών και των εργαζομένων, θέλοντας να δημιουργήσετε εντυπώσεις στη λογική ενός κοινωνικού αυτοματισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ