Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
"Μονότονες", αλλά όχι υποτονικές οι εκλογές

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Από τα πρώτα αποτελέσματα που είχαν καταμετρηθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, το κυβερνών κόμμα Γκολκάρ θα είναι με συντριπτική πλειοψηφία ο νικητής των εκλογών, όπως ήταν αναμενόμενο. Με καταμετρημένο περίπου το 3% των ψήφων, που, όμως, αποτελεί σαφέστατο δείγμα για τον τελικό νικητή, το Γκολκάρ φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει περισσότερο από το 95% της εκλογικής βάσης.

Μόνο τρία κόμματα είχαν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στις εκλογές, εκτός από το Γκολκάρ, το Μουσουλμανικό Κόμμα και το ΡΡΡ, κόμματα που δεν κατάφεραν να αποσπάσουν παρά μόνο ελάχιστο κομμάτι των ψηφοφόρων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την αποχή, μια και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε καλέσει το λαό να μποϊκοτάρει τις εκλογές. Κανένα από τα κόμματα, τα οποία αποτελούν το κυριότερο κομμάτι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μέρος στις εκλογές. Το Γκολκάρ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1970, ασκεί μία εξαιρετικά αυστηρή και αυταρχική διακυβέρνηση της χώρας. Στην ουσία όμως, ο Πρόεδρος Σουχάρτο είναι ο απόλυτος άρχων αυτής της νησιωτικής χώρας και δίνει τις κατευθύνσεις και τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα βίαια επεισόδια, τα οποία σκίασαν όλο το μήνα την προεκλογική εκστρατεία, συνεχίστηκαν ακόμα και τη μέρα της διεξαγωγής των εκλογών. Μόλις λίγες ώρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες, ταραχές ξέσπασαν στο Ανατολικό Τιμόρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα από σφαίρες δώδεκα άτομα. Η βία και οι ταραχές ήταν καθημερινό φαινόμενο ολόκληρο το μήνα που διήρκησε η προεκλογική περίοδος και περισσότερα από 150 άτομα έχασαν τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ