Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπολογισμοί για πρόωρες εκλογές

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τα δύο κόμματα της τουρκικής κυβέρνησης εμφανίστηκαν χτες να πλησιάζουν ακόμη περισσότερο στην υιοθέτηση της πρόωρης καταφυγής στις κάλπες ως "λύσης" στο πολιτικό αδιέξοδο.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ - η οποία έλαβε έγκριση από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Ορθού Δρόμου, του οποίου ηγείται, να διαχειριστεί "εν λευκώ" την κρίση - δήλωσε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πως μένουν να λυθούν ακόμη σημαντικά προβλήματα, όπως το αν και πότε θα ανατεθεί στην ίδια η πρωθυπουργία της χώρας, αλλά και το ποια θα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν συμφώνησε να "παραδώσει" την πρωθυπουργία στην Τσιλέρ την 1η Ιούλη, με την προϋπόθεση όμως ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη φέτος. Ομως η Τσιλέρ αντιπρότεινε μια μεγαλύτερη θητεία της και διεξαγωγή των εκλογών το Μάρτη του 1998. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τσιλέρ να απειλήσει ανοιχτά τον Ερμπακάν με αποχώρηση από την κυβέρνηση, αν δεν της παραχωρήσει άμεσα την πρωθυπουργία.

Στο μεταξύ το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας, το οποίο οι Ερμπακάν και Τσιλέρ είχαν καλέσει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αρνήθηκε να λάβει θέση έως ότου να αποσαφηνιστεί η τύχη του συνασπισμού.

Οριστική απόφαση τελικά "δεν ελήφθη", αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται...

Σύμφωνα με το "Ρόϊτερ", οι πληροφορίες περί των πρόωρων εκλογών προκάλεσαν κάθετη πτώση των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου επικράτησε κατάσταση σχεδόν πανικού στις πωλήσεις μετοχών.

Στη Βαγδάτη

Εκατοντάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν χτες έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τόσο την Τουρκία, όσο και το Ισραήλ και ζήτησαν από την Αγκυρα την άμεση απομάκρυνση των στρατευμάτων της από το ιρακινό έδαφος.

Η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις (χλιαρότατες, πάντως) εκκλήσεις κάποιων χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από το Βόρειο Ιράκ, όπου εισέβαλαν πριν δύο εβδομάδες, στα πλαίσια εκκαθαριστικής επιχείρησης κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ