Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΣΙΝΤΡΑ
Στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφής

Διογκώνονται οι αντιδράσεις για τη Συμφωνία Ρωσίας - ΝΑΤΟ

ΣΙΝΤΡΑ. -

Οκτώ σημαντικές αποφάσεις επικύρωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 16 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο στη Σίντρα της Πορτογαλίας για την προετοιμασία της συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης: 1. Ενίσχυση του ΝΑΤΟικού προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", στο οποίο δίνεται διάσταση πολιτική και ρόλος συμβουλευτικός και αποκτά εντονότερο επιχειρησιακό χαρακτήρα. 2. Ιδρυση του Συμβουλίου Ευρω - Ατλαντικής Συνεργασίας, που ουσιαστικά ενσωματώνει το Συμβούλιο Βορειο - Ατλαντικής Συνεργασίας και το "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη", δηλαδή συμπεριλαμβάνει τις 27 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες και τα ουδέτερα κράτη. 3. Τελική επεξεργασία του κειμένου της συμφωνίας συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ουκρανίας (τυπικά παρόμοια με αυτή που υπέγραψε την περασμένη βδομάδα το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία) που θα υπογραφεί στη Μαδρίτη. 4. Επεξεργασία τρόπων για την ενδυνάμωση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με μη ΝΑΤΟικές μεσογειακές χώρες. 5. Εναρξη της διαδικασίας εσωτερικής ανασυγκρότησης του ΝΑΤΟ με τον καθορισμό της νέας στρατηγικής του δομής και με βάση την εμπειρία του σε ειρηνευτικές αποστολές (σε συνεργασία με τη ΔΕΕ και τον ΟΗΕ). 6. Συζήτηση του απολογισμού των αποστολών του ΝΑΤΟ στη Βοσνία με τη δύναμη SFOR κατά την ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Εφαρμογής των Συμφωνιών Ειρήνης για τη Βοσνία(Ντέιτον) υπό την προεδρία του Ανώτατου Επιτρόπου και εκπροσώπου της ΕΕ στην περιοχή, Σουηδού διπλωμάτη Καρλ Μπιλντ. 7. Επισημοποίηση της εισόδου της Ισπανίας και επαναφορά της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. 8. Το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Συμφωνία Ουκρανίας - ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία κατέληξαν χτες σε σύμφωνο, που καθορίζει τις μελλοντικές τους σχέσεις. Το σχετικό κείμενο μονόγραψαν ο γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Γκενάντι Ουντοβένκο, σε ειδική τελετή κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. "Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία είναι αποτέλεσμα συνομιλιών που διήρκεσαν τρία χρόνια", δήλωσε ο Ουντοβένκο μετά την υπογραφή του συμφώνου. Το σύμφωνο αυτό θα υπογραφεί επίσημα από τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τον Ιούλη στη Μαδρίτη.

Αντιδράσεις στη συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα υποστηρίξει τη συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Επισήμανε πάλι ότι το Μινσκ εξακολουθεί να είναι αντίθετο στην ένταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ. Προηγουμένως ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Σεργκέι Μαρτίνοφ, πρότεινε στο ΝΑΤΟ τη διεξαγωγή "εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου" με τη Λευκορωσία μετά την υπογραφή της "Ιδρυτικής Πράξης" συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας και επανέλαβε την πρόθεση της χώρας του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την ειρήνη".

Από την άλλη μεριά, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, χαιρέτισαν την "Ιδρυτική Πράξη" ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Ετσι, η βουλγαρική κυβέρνηση με διακήρυξή της εκτιμά ότι "αποτελεί καλή βάση για τη μετατροπή" της Ευρώπης "σε ενιαίο, ειρηνικό, σταθερό και αδιαίρετο χώρο ασφάλειας". Τη συμφωνία χαιρέτισε με επίσημη ανακοίνωσή της και η ρουμανική κυβέρνηση.

Στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ριουτάρου Χασιμότο, χαιρέτισε την υπογραφή της "ιστορικής συμφωνίας" μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, η οποία ανοίγει μια νέα εποχή στις σχέσεις για την ασφάλεια του πλανήτη μας, προσθέτοντας ότι "εμείς θα λάβουμε σοβαρά υπόψη πώς πρόκειται να επηρεάσουν την Ασία οι επικείμενες αλλαγές στην Ευρώπη".

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του τάσσεται εναντίον της υπογραφής της συμφωνίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας και παρατηρεί ότι με αυτή το ΝΑΤΟ καθιερώνεται ως διεθνής χωροφύλακας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορυφαία προτεραιότητα η Ουκρανία για τον συσχετισμό στην Ευρώπη και στον κόσμο (2024-07-06 00:00:00.0)
Η σωστή πλευρά (2023-12-30 00:00:00.0)
Αποφάσεις για ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση του ουκρανικού εδάφους (2023-07-12 00:00:00.0)
Απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης (1997-07-13 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφής (1997-05-30 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε η συμφωνία (1997-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ