Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η "διένεξη" κυβέρνησης - στρατού εκτραχύνεται

ΑΓΚΥΡΑ.-

Δύο εξελίξεις τάραξαν χτες την επικαιρότητα των τουρκικών πολιτικών πραγμάτων: Η πρώτη αφορά τη διαρκή σύγκρουση των κυβερνώντων "ισλαμιστών" του Ερμπακάν και του στρατού. Η κυβέρνηση απαγόρευσε σε δικαστές και εισαγγελείς να παρευρεθούν σε μια συνάντηση στην οποία τους κάλεσαν οι στρατηγοί, με θέμα - τι άλλο - τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Οι στρατηγοί είχαν στείλει προσκλήσεις το Σαββατοκύριακο σε εισαγγελείς, δικαστές, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, διπλωμάτες και δημοσιογράφους για να παραστούν στη συνάντηση, την πρώτη αυτού του χαρακτήρα που διοργανώνει ο στρατός με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σεβκέτ Καζάν, απαγόρευσε τη συμμετοχή των επίσημων δικαστικών, σύμφωνα με το χτεσινό ρεπορτάζ της "Μιλιέτ". Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι σε βάρος όλων όσοι συμμετάσχουν θα διαταχθεί έρευνα. Αξιωματούχοι του υπουργείου δε διασταύρωσαν την πληροφορία, ως αργά χθες βράδυ.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά στη συνεχιζόμενη "εκκαθαριστική" επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο έδαφος του Βορείου Ιράκ (πάει να κλείσει μήνα, ειρήσθω εν παρόδω): Νωρίς χτες στρατιωτικές πηγές έλεγαν ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας "ζώνης ασφαλείας", ώστε "να αποτρέψει την επάνοδο των τρομοκρατών (ανταρτών του ΡΚΚ) στην περιοχή από την οποία απομακρύνθηκαν". Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως "αν τα τουρκικά στρατεύματα αποσυρθούν είναι πάρα πολύ πιθανό να επιστρέψουν οι τρομοκράτες στην περιοχή και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (το κόμμα του Μασούντ Μπαρζανί, συμμάχου του τουρκικού στρατού) δεν έχει τη δυνατότητα να τους εμποδίσει (...) κατά συνέπεια οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποσυρθούν αφού δημιουργήσουν με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν μία ζώνη ασφαλείας". Λίγο αργότερα το επίσημο Γενικό Επιτελείο διέψευσε την πληροφορία ως "εσφαλμένη", λέγοντας πως "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα", αλλά η διάψευση ελάχιστα πειστική ήχησε...

Στα μέτωπα του βόρειου Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρόιτερ", αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν επιτέθηκαν εναντίον Κούρδων του Ιράκ που έχουν συμμαχήσει με την Τουρκία και "ακολούθησε σφοδρή μάχη κοντά στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν", κατά πηγές της ιρακινής αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το ΡΚΚ υποστηρίζεται από την κουρδική Χεζμπολάχ, το κουρδικό Συντηρητικό Κόμμα και το κουρδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, οργανώσεις οι οποίες λέγεται πως διατηρούν στενές σχέσεις με το Ιράν.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει το Ιράν, τη Συρία και άλλες χώρες για προμήθεια στους αντάρτες του PKK όπλων προηγμένης τεχνολογίας. Το Ιράν αρνήθηκε τις κατηγορίες κι έστειλε στην Τουρκία τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεντίν Μπορουζερντί, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ