- ΠΑΡΙΣΙ.- Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν, χτες το πρωί, στο κέντρο του Παρισιού, για να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και για να υπενθυμίσουν στον νέο... - 1997-06-11 00:00:00.0"/> - ΠΑΡΙΣΙ.- Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν, χτες το πρωί, στο κέντρο του Παρισιού, για να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και για να υπενθυμίσουν στον νέο... - 1997-06-11 00:00:00.0" /> Διαδήλωση "υπενθύμισης" των δεσμεύσεων... | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διαδήλωση "υπενθύμισης" των δεσμεύσεων...
  • Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης διαδήλωσαν κατά της ανεργίας
  • Στην κορυφή της πορείας οι Βέλγοι εργάτες της "Ρενό"

ΠΑΡΙΣΙ.-

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν, χτες το πρωί, στο κέντρο του Παρισιού, για να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και για να "υπενθυμίσουν" στον νέο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν τις σχετικές προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές, από τη Γαλλία, το Βέλγιο, αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία, συγκεντρώθηκαν, χτες, στην Πλατεία Δημοκρατίας και πραγματοποίησαν πορεία προς την Πλατεία του Εθνους. Με κυρίαρχο το τεράστιο πανό "Η Ευρώπη για την απασχόληση", οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι ζήτησαν ειδικά από τη νέα γαλλική κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε άμεσες δυναμικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας.

"Αυτό που δεν αποδεχόμαστε, αυτό στο οποίο αντιτασσόμαστε, σήμερα, εδώ είναι η πιεστική εφαρμογή του κοινού νομίσματος", τόνισε στην ομιλία του ο ηγέτης του συνδικάτου της CGT, Λουί Βιανέ, που κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό να πάρει άμεσα μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εκπληρώνοντας τις προεκλογικές του υποσχέσεις.Στην πορεία, που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μάη, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μια βδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αμστερνταμ, δεν πήρε μέρος μόνο το συνδικάτο "Force Ouvriere". Εκπρόσωποι του συνδικάτου υπογράμμισαν ότι δεν πήραν μέρος, επειδή επικρατούσε σύγχυση για τους στόχους της συγκέντρωσης, δηλαδή για το κατά πόσο στόχος είναι η υπεράσπιση της εργασίας ή η προειδοποίηση προς τον Λιονέλ Ζοσπέν.

Στην κεφαλή της μεγάλης πορείας τέθηκαν οι, περίπου, 1.000 εκπρόσωποι των εργαζομένων στο παράρτημα του Βελγίου της "Ρενό", που έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει την 31η Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι της "Ρενό", που επρόκειτο μετά το τέλος της διαδήλωσης να πάρουν μέρος στη σύσκεψη των μετόχων της εταιρίας, που θα γινόταν χτες το απόγευμα στη γαλλική πρωτεύουσα, δήλωσαν ότι αναμένουν από τον νέο Γάλλο πρωθυπουργό να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να αποσοβήσει το κλείσιμο του ομίλου στο Βέλγιο και κατά συνέπεια την απόλυση 3.100 εργαζομένων.

Παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η νέα γαλλική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τίποτε συγκεκριμένο σχετικά με τον όμιλο της "Ρενό" στο Βέλγιο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της εφημερίδας "Λε Μοντ", επικείμενη παρέμβαση του Λιονέλ Ζοσπέν δεν πρόκειται να μεταπείσει τους μετόχους της εταιρίας, που θα αποδεχτούν μόνο τη λύση μιας μικρής καθυστέρησης στο οριστικό κλείσιμο του ομίλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ