Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Σολομώντεια" λύση για την κλωνοποίηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη μέση οδό προτίμησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προτείνοντας την απαγόρευση της παραγωγής κλωνοποιημένου εμβρύου στα εργαστήρια των επιστημόνων για μία πενταετία τουλάχιστον, μετά από πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έδειχναν ότι η συντριπτική πλειονότητα (90%) των πολιτών είναι ενάντια στην παραγωγή εμβρύου στο εργαστήριο με τη μέθοδο της κλωνοποίησης.

Η πρόταση νόμου που έκανε ο Κλίντον επιτρέπει την επανεξέταση του ζητήματος μετά την παρέλευση μιας πενταετίας και φυσικά επιτρέπει τη συνέχιση των ερευνών για την εξέλιξη και πρόοδο των πειραμάτων καθώς και την ενθάρρυνση της διαλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ επιστημόνων και κοινής γνώμης για τα εμπλεκόμενα ζητήματα ηθικής και επιστημονικότητας.

Η σχετική νομοθεσία επιτρέπει την κλωνοποίηση σε ζώα και άλλα είδη που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και καλλιέργειας, καθώς και στην παραγωγή νέων βοηθητικών φαρμάκων για τον άνθρωπο. Οι προοπτικές επίσης που ανοίγονται με την εισαγωγή αυτής της μεθόδου για την ιατρική είναι επίσης άπειρες και μπορούν σύμφωνα με τον Κλίντον να βοηθήσουν τα μέγιστα, όπως η αναπαραγωγή κατεστραμμένων ιστών του ανθρώπινου σώματος ή ακόμα και οργάνων.

Ο νόμος που εισήγαγε ο Κλίντον βασίστηκε στην πρόταση της Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία βάσισε τα συμπεράσματά της και τις προτάσεις της σε σχετικές νομοθεσίες ευρωπαϊκών κρατών μετά την κλωνοποίηση του πασίγνωστου πια προβάτου Ντόλι από Σκοτσέζους επιστήμονες, τον περασμένο Φεβρουάριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ