Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προς αποφασιστική κλιμάκωση

Στις ναυτιλιακές εταιρίες, που δεν εφαρμόζουν τις συνθέσεις, επεκτείνεται η μάχη για το δικαίωμα στη δουλιά τις επόμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται το "μπλόκο" στα παράνομα μεσιτικά γραφεία. Αποκλεισμός του ΓΕΝΕ χτες

Με ακόμα πιο δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους οι ναυτεργάτες, οι οποίοι χτες το πρωί προχώρησαν σε νέο αποκλεισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,απαιτώντας τη ριζική αναδιοργάνωσή του, την πάταξη του δουλεμπορίου και την απορρόφηση των ανέργων. Από την επόμενη βδομάδα, όπως ανακοινώθηκε, επόμενος αγωνιστικός "σταθμός" των ναυτεργατών θα είναι οι ναυτιλιακές εταιρίες με πλοία με σημαίες ευκαιρίας, αλλά και γενικότερα οι ναυτιλιακές εταιρίες που δεν προσλαμβάνουν Ελληνες ναυτικούς.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία τονίζει ότι Θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι κινητοποιήσεις κατά της μεσιτείας, με επιδιωκόμενο στόχο το κλείσιμο αυτών των γραφείων. Θα συνεχιστούν επίσης - σύμφωνα με την ανακοίνωση - οι διαμαρτυρίες, οι παρεμβάσεις και τα συλλαλητήρια για την αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ και για τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας. Θα διοργανωθεί ακόμα πανναυτεργατικό συλλαλητήριο των εν ενεργεία και συνταξιούχων, ενώ η διοίκηση της ΠΝΟ θα προχωρήσει "σε όποια άλλη μορφή κινητοποίησης ή σε όποιο άλλο μέσο πίεσης κρίνει σκόπιμο και πρόσφορο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ναυτεργατών".

Από νωρίς το πρωί, χτες, οι άνεργοι ναυτεργάτες απέκλεισαν την είσοδο τουΓΕΝΕ και απαίτησαν τη ριζική αναδιοργάνωσή του. Αντιπροσωπεία της ΠΝΟ, αποτελούμενη από το γραμματέα της, Γ. Χαλά,τον γραμματέα της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου,τον γραμματέα του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" Κ. Ζούκα και τον ταμία τηςΕνωσης ΝαυτώνΒ. Προβατά συναντήθηκαν με τον διευθυντή του ΓΕΝΕ κ.Βέτσικα.Οι συνδικαλιστές έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της αναδιοργάνωσης του ΓΕΝΕ, καταθέτοντας για ακόμα μια φορά τις προτάσεις τους. Επισήμαναν, ιδιαίτερα, την όξυνση του δουλεμπορίου και ζήτησαν να εφοδιάζεται το ΓΕΝΕ με τις καταστάσεις προσωπικού (κρου λιστ) και να πραγματοποιεί ελέγχους στα πλοία, ώστε να διαπιστώνεται αν τηρείται η οργανική σύνθεση. Ο διευθυντής του ΓΕΝΕ δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα των ναυτεργατών στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο Σ. Τσιμπόγλου, απευθυνόμενος στους ναυτεργάτες έξω από το ΓΕΝΕ, σημείωσε: "Καταθέσαμε τις προτάσεις μας και σαν ΠΝΟ και είπαμε ότι αν δεν προωθήσουν τους άνεργους ναυτεργάτες στα πλοία που παραβιάζεται η σύνθεση, θα πάρουμε εμείς οι ίδιοι της υπόθεση μας στα χέρια μας.Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και από την επόμενη βδομάδα θα πάμε στα γραφεία των εφοπλιστών εταιριών που παραβιάζουν τις συνθέσεις".

Ο γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς δήλωσε: "Το δουλεμπορικό καθεστώς μάς πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Η ΠΝΟ έχει κάνει πολλές φορές παρεμβάσεις και έχει ζητήσει από το ΥΕΝ να πάρει συγκεκριμένα μέτρα. Θα προχωρήσουμε μέσα από νόμιμες διαδικασίες, αφού δεν το κάνει το ΥΕΝ, για να εξαφανιστεί το δουλεμπόριο. Κοινό μας αίτημα είναι η απορρόφηση των ανέργων ναυτικών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναλαμβάνει δράση με καθημερινές παρεμβάσεις (2007-08-25 00:00:00.0)
Χτυπάμε το δουλεμπορικό κύκλωμα (1999-07-10 00:00:00.0)
Στη "μάχη" της απεργίας οι ναυτεργάτες (1999-02-26 00:00:00.0)
Επί ποδός! (1998-03-19 00:00:00.0)
"Φουρτούνα" στο λιμάνι (1997-06-27 00:00:00.0)
Πανναυτεργατικό συλλαλητήριο αύριο (1997-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ