Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βάζουν "πανωτόκια"

Τραπεζικά στελέχη θεωρούν μηδαμινή την πιθανότητα αναδρομικής εφαρμογής της απόφασης του Αρείου Πάγου, που θεωρεί παράνομη την επιβολή τόκων υπερημερίας

Οι πιθανότητες να επιστραφούν από τις τράπεζες χρήματα σε πελάτες τους που τους είχαν χρεώσει τόκους υπερημερίας, είναι μηδαμινή. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις τραπεζικών στελεχών, οι οποίοι σχολιάζοντας την απόφαση του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου - το οποίο με πλειοψηφία (3 - 2) έκρινε ότι είναι παράνομος ο ανατοκισμός των τόκων που επιβάλουν οι τράπεζες στους πελάτες τους σε περίπτωση καθυστέρησης των οφειλών - διευκρίνιζαν τα εξής: Πρώτον, ότι και μετά την παραπάνω απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι τράπεζες θα συνεχίσουν κανονικά την τοκογλυφική πολιτική των επιτοκίων υπερημερίας.Δεύτερον, δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναδρομικής εφαρμογής της παραπάνω απόφασης, γιατί όπως εξηγούσαν, ακόμα και αν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στην οποία παραπέμπεται πλέον η υπόθεση, δεχτεί την απόφαση του Α' Τμήματος - και αυτό έπειτα από πολλούς μήνες - είναι ουσιαστικά μηδεμινές οι πιθανότητες να επιστραφούν χρήματα σε όσους οφειλέτες πλήρωσαν ήδη τόκους υπερημερίας.

Με την απόφαση του Α' Τμήματος, ουσιαστικά αλλάζει ο τρόπος ερμηνείας του νόμου 1083/80 που έδινε τη δυνατότητα στις τράπεζες να βάζουν πανωτόκια και για πρώτη φορά αμφισβητούνται τα λεγόμενα "νόμιμα τοκογλυφικά δάνεια" των τραπεζών. Συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμό 868/97 απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, για να επιβληθεί ανατοκισμός σε καθυστερούμενους τόκους χρειάζεται να έχει προηγηθεί σχετική συμφωνία ανάμεσα στην τράπεζα και τον οφειλέτη. Στην ίδια απόφαση, ο Αρειος Πάγος λαμβάνοντας υπόψη το νόμο 1083/90 και την απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής του ιδίου έτους, θεωρεί ότι δεν μπορούν αμέσως οι καθυστερούμενοι τόκοι να γίνονται τοκοφόροι και να ανατοκίζονται από την πρώτη ημέρα καθυστέρησής τους.

Στον Αρειο Πάγο είχε καταθέσει αγωγή εταιρία, η οποία διεκδικεί την επιστροφή ποσού 52,5 εκατομμυρίων δραχμών. Το ποσό αυτό προέκυψε από ανατοκισμό καθυστερούμενων τόκων, τα οποία κατέβαλε η εταιρία καθώς εκδόθηκε διαταγή πληρωμής. Πάντως, η μειοψηφία του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε την άποψη ότι η απόφαση του Εφετείου είναι αιτιολογημένη, καθώς ο επίμαχος ανατοκισμός μπορεί να γίνεται από τις τράπεζες για τους καθυστερούμενους τόκους.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια είχαν απορρίψει την αγωγή της εταιρίας και τελικά δικαιώθηκε στον Αρειο Πάγο. Σε περίπτωση που η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υιοθετήσει την απόφαση του Α' Τμήματος, ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, περίπτωση που ωστόσο απέκλεισαν κατηγορηματικά με δηλώσεις τους στο "Ρ" τραπεζικοί παράγοντες. Το συγκεκριμένο ζήτημα, πάντως, είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές των τραπεζών να δεχτούν σημαντικές πιέσεις στη χτεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ