Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Στατιστικής

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος στη Βουλή

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης ή της όποιας αλλαγής της νομικής μορφής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) σε Ινστιτούτο, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στρ. Κόρακας.Οι βουλευτές του Κόμματος, με αφορμή σχετική καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και πώς προσδιορίζει το μελλοντικό ρόλο και την αναβάθμιση της Υπηρεσίας. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με έγγραφό της προς το υπουργείο (αριθμ. πρωτ. 20/20-11-1997) εκφράζει την καθολική της αντίθεση στην "ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας ή ακόμα και της αλλαγής της νομικής μορφής της Υπηρεσίας σε Ινστιτούτο".

Σημειώνει ακόμα ότι "ο συγκεντρωτισμός, οι πελατειακές σχέσεις, η εύνοια προσώπων, η έλλειψη υποδομής, είναι μερικά από εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιδρούν αρνητικά στη λειτουργίας της Υπηρεσίας, την εκθέτουν στην κοινωνία, τη βάζουν καθημερινά στο στόχαστρο μιας επίθεσης που γίνεται από πολλές πλευρές, άλλοτε κάτω από την αγωνία για καλύτερη λειτουργία και άλλοτε κάτω από σκοπιμότητες που εξυπηρετούν την πολιτική της υποβάθμισης και της διάλυσης".

Διαπιστώνει, επίσης, ότι χρειάζονται μέτρα και ρυθμίσεις για να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΣΥΕ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας για πληροφόρηση. Θεωρεί αναγκαία την αναγνώριση της ΕΣΥΕ ως επίσημου και μοναδικού φορέα Στατιστικής πληροφόρησης και ζητά νομοθετική ρύθμιση ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, καθώς και οι θυγατρικές αυτών, για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας να έχουν την έγκριση της ΕΣΥΕ. Τέλος, εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν νέες προσλήψεις που να καλύπτουν τις ανάγκες της Υπηρεσίας και τις νέες απαιτήσεις των χρηστών οι οποίες πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση της ΕΣΥΕ ή η αλλαγή της νομικής μορφής της σε Ινστιτούτο.
  • Εάν υπάρχει σήμερα ολοκληρωμένο σχέδιο οργανωτικής μεταρρύθμισης για την υπηρεσία και αν όχι, εάν προγραμματίζεται.
  • Εάν προτίθεται να πάρει μέτρα για να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΣΥΕ με βάση και τις προτάσεις των εργαζομένων σ' αυτή.
  • Θα υπάρξουν στο μέλλον νέες προσλήψεις για τις ανάγκες της υπηρεσίας;".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ