Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1998
Κανένα υπουργείο δεν υπέβαλε προτάσεις

Σημαντική καθυστέρηση σημειώνουν μέχρι στιγμής τα υπουργεία στην εντολή του υπουργείου Οικονομικών να καταρτίσουν και να υποβάλλουν σχέδια προϋπολογισμών για το 1998 μέχρι τις 23 Ιούνη. Την παραπάνω υποχρέωση επέβαλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην εγκύκλιο με τις γενικές κατευθύνσεις για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 1998 που είχε αποστείλει τον προηγούμενο μήνα σε όλα τα υπουργεία και τους επιχορηγούμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό φορείς του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής κανένα υπουργείο δεν έχει προβεί στην παραπάνω κίνηση, κάτι που δείχνει - αν ληφθεί υπόψη και η εικόνα που παρατηρήθηκε από τις προηγούμενες χρονιές - ότι η ίδια κατάσταση θα επικρατεί και την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιούνη, με αποτέλεσμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει για άλλη μια φορά σε σιωπηρή παράταση. Στα πλαίσια αυτά πάντως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απέστειλε τις προηγούμενες μέρες νεότερη εγκύκλιο στους ίδιους φορείς, τους οποίους καλεί να προχωρήσουν στην έγκαιρη υποβολή των προτάσεών τους μέχρι τις 23 Ιούνη 1997.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η εγκύκλιος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1998 - το περιεχόμενο της οποίας είχε αποκαλύψει ο "Ρ" - προανήγγειλε για το 1998 έναν ακόμη προϋπολογισμό λιτότητας και παραπέρα συρρίκνωσης των εναπομεινασών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, αφού προβλέπει το "πάγωμα" όλων των επιχορηγήσεων στα φετινά επίπεδα. Βασικότερα σημεία της σχετικής εγκυκλίου ήταν η συγκράτηση των συνολικών πρωτογενών δαπανών και των επιχορηγήσεων στα φετινά επίπεδα, η καθιέρωση ανώτατου ορίου πιστώσεων για κάθε υπουργείο, οι περικοπές παλαιότερων δραστηριοτήτων των υπουργείων στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη για νέα προγράμματα και η κάλυψη των δαπανών των νομικών προσώπων κατ' εξοχήν από δικά τους έσοδα. Στην ίδια εγκύκλιο εκφράζεται για άλλη μια φορά η τυφλή προσήλωση της κυβέρνησης στην επίτευξη των όρων του προγράμματος "σύγκλισης" και όπως αναφέρεται, ο κρατικός προϋπολογισμός "εκφράζει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα σύγκλισης 1994 - 1999".

Εξάλλου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει ήδη αποστείλει στους ίδιους φορείς εγκύκλιο με οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους για το 1998 στο σκέλος των εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, αν και δεν προσδιορίζεται ο ρυθμός αύξησης των εσόδων που θα προβλέπεται για το επόμενο έτος, επισημαίνεται ότι η προσπάθεια στο σκέλος των εσόδων το επόμενο έτος, θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη από τη φετινή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γενικότερη κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα και το επόμενο έτος, θα βασίζεται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και στη λειτουργία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ