Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κλίμα έντασης υποθάλπει η Αγκυρα

Η Αγκυρα συνεχίζει την προσπάθεια για τη δημιουργία κλίματος έντασης στα Ελληνοτουρκικά, καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "προσπαθεί να αναζωπυρώσει την εχθρότητα προς την Τουρκία" και ότι εκδηλώνει "επεκτατικές διαθέσεις, με κάθε ευκαιρία".

Τις παρατηρήσεις αυτές έκανε χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,Ομέρ Ακμπέλ, με αφορμή τα αποκαλυπτήρια στην Ξάνθη, στις 14 Ιούνη, από τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, μνημείου αφιερωμένου στους Ποντίους.

"Είναι φανερό ότι η τοποθέτηση του αγάλματος στην Ξάνθη, όπου ζει η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, έγινε για να ενοχληθεί η μειονότητα", είπε ο Ο. Ακμπέλ.

"Το όνομα που δόθηκε στο άγαλμα, ο χάρτης, οι φράσεις και τα σύμβολα που βρίσκονται στη βάση του αγάλματος, όπως οι ελληνικές διαθέσεις επί των τουρκικών εδαφών, αποτελούν ένδειξη για το ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται τον εαυτό της δεσμευμένο από τις βασικές αρχές για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της καλής γειτονίας, όπως τις επιβάλλουν οι σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών", είπε ακόμα ο Ο. Ακμπέλ.

"Ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, πραγματοποιώντας τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος αυτού, συνεχίζει την παράδοση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να ανοίγει την αγκαλιά του σε κάθε κίνηση εναντίον της Τουρκίας", κατέληξε ο Τούρκος εκπρόσωπος. Εν τω μεταξύ στο ίδιο πλαίσιο και η Τ. Τσιλέρ σε ενημέρωση εφ' όλης της ύλης που έκανε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξε πως "δεν υπάρχει το παραμικρό τεκμήριο ότι όλα τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα".

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν σε απάντηση δηλώσεων που έχει κάνει νωρίτερα ο Ελληνας Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

"Η Τουρκία, συμπεριφερόμενη ως μεγάλο κράτος και με αντίληψη του Δικαίου, διακηρύττει προς όλο τον κόσμο ότι όλα αυτά (τα λεχθέντα του Κ. Στεφανόπουλου) δεν έχουν νομική βάση", είπε η Τ. Τσιλέρ και πρόσθεσε: "Τα όσα είπε (ο Ελληνας πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος) πρέπει να θεωρηθούν ως έκφραση της επεκτατικής πολιτικής της Ελλάδος".

"Η Τουρκία δε θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και έχει την ισχύ να μην το επιτρέψει", πρόσθεσε η Τ. Τσιλέρ στην ενημέρωση που έγινε παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν, όμως αφορούσε το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία, αλλά και των εξωτερικών της σχέσεων.

"Μετά από αυτό παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Ελλάδας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα πράξει τα επιβαλλόμενα", συνέχισε η Τ. Τσιλέρ.

"Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο δεν επιβεβαιώνει τις απόψεις του Ελληνα Προέδρου", δήλωσε εξάλλου σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ και επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του Ελληνα Προέδρου πρέπει να θεωρηθούν "σαν σημάδι της επεκτατικής επιθυμίας τους". "Είναι βέβαιο ότι τέτοιου είδους δηλώσεις και συμπεριφορές δε θα βοηθήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση λύσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", κατέληξε ο Τούρκος εκπρόσωπος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ