- ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: Αποστολή Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ. - Με νέα όπλα ενισχύεται και εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο της ΕΕ και των πολυεθνικών στη σταθερή και εντεινόμενη επίθεση κατά των λαών της Ευρώπης μετά τη... - 1997-06-19 00:00:00.0"/> - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: Αποστολή Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ. - Με νέα όπλα ενισχύεται και εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο της ΕΕ και των πολυεθνικών στη σταθερή και εντεινόμενη επίθεση κατά των λαών της Ευρώπης μετά τη... - 1997-06-19 00:00:00.0" /> Εμπλουτίζεται το αντιλαϊκό οπλοστάσιο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Εμπλουτίζεται το αντιλαϊκό οπλοστάσιο
  • Το Σύμφωνο Σταθερότητας και η νέα πιο αντιδραστική συνθήκη της ΕΕ εγγυώνται τη συνέχιση και ένταση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης ενάντια στους λαούς της Ευρώπης
  • Προκλητική η κυβέρνηση Σημίτη, κάνει λόγο για "επιτυχίες"!

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: Αποστολή Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ. -

Με νέα όπλα ενισχύεται και εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο της ΕΕ και των πολυεθνικών στη σταθερή και εντεινόμενη επίθεση κατά των λαών της Ευρώπης μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Αμστερνταμ.

Η επικύρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, που εγγυάται τη μόνιμη λιτότητα και τον σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών, η νέα συνθήκη πιο αντιδραστική από την προηγούμενη του Μάαστριχτ και ο παραμερισμός τουλάχιστον ορισμένων βασικών "εμποδίων" στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, που καταρρακώνουν κάθε έννοια ισοτιμίας μεταξύ των κρατών - μελών, αποτελούν τα βασικότερα "επιτεύγματα" της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, χρειάζεται να επισημανθεί η επιδεικτική περιφρόνηση των 15 ηγετών στα δεκάδες εκατομμύρια ανέργους και εξαθλιωμένους, οι οποίοι προτίμησαν, αντί συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του εφιάλτη της ανεργίας να τους πετάξουν κατάμουτρα ορισμένες φτηνές και κούφιες διακηρύξεις και ψηφίσματα "περί απασχόλησης", επιχειρώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Οι ισχυροί εταίροι - κυρίως οι Γερμανοί - έχοντας εξασφαλίσει από την πρώτη ημέρα ότι δε θα πειραχτεί στο ελάχιστο το Σύμφωνο Σταθερότητας, προχώρησαν χτες στην ψήφιση, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βολευτούν οι "ιδιαίτερες απαιτήσεις", στη νέα συνθήκη, η οποία θα αντικαταστήσει αυτή του Μάαστριχτ. Η επιμονή των Γερμανών να κλείσει στη Σύνοδο Κορυφής του Αμστερνταμ η νέα συνθήκη ερμηνεύεται από το γεγονός ότι δε θέλει να μπει στο"πακέτο" διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν από τις αρχές του επόμενου χρόνου για την ΟΝΕ, τη διεύρυνση της ΕΕ με νέα μέλη, την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Θέματα στα οποία θα υπάρξουν, βέβαια, νέες αντιλαϊκές αποφάσεις. Η νέα συνθήκη, το κείμενο της οποίας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αφού αργά χτες το πρωί οι ηγέτες των κρατών - μελών κατάφεραν να συμφωνήσουν στα βασικά κυρίως θέματα και κατευθύνσεις, αν και δεν εγκρίθηκε, όπως αρχικά προβλεπόταν στο σχέδιο της προεδρίας, εν τούτοις περιλαμβάνει βασικές διατάξεις που επιθυμούσαν οι ισχυροί εταίροι.

Ετσι, εκτός της ενσωμάτωσης της συμφωνίας Σένγκεν με τη νέα συνθήκη θεσμοθετείται η αρχή της ευελιξίας, καταργείται ουσιαστικά το "βέτο" και γενικεύεται η αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων. Η δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη - μέλη να επικαλούνται λόγους "εθνικού ζωτικού συμφέροντος" στην περίπτωση που διαφωνούν, κυρίως στα θέμα της ΚΕΠΠΑ, πρακτικά δεν έχει καμία σημασία. Η υιοθέτηση της αρχής της ευελιξίας ουσιαστικά λύνει τα χέρια των ισχυρών εταίρων για να οδηγήσουν την ΕΕ στην κατεύθυνση που επιθυμούν χωρίς να μπορούν να ορθώσουν εμπόδια οι εκάστοτε "διαφωνούντες". Ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της εφαρμογής της αρχής της ευελιξίας, λέγοντας ότι το πεδίο εφαρμογής της είναι περιορισμένο και επιτρέπεται η συμμετοχή όλων των κρατών - μελών στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η ομάδα των κρατών - μελών επωφελούμενη της ευελιξίας.

Ωστόσο, στη νέα συνθήκη για λόγους εκτόνωσης εσωτερικών αντιθέσεων δεν περιλαμβάνεται, τουλάχιστον όπως αρχικά σχεδιάζονταν, η προσχώρηση της ΔΕΕ στην ΕΕ και το κεφάλαιο για τους "θεσμούς", όπου προβλέπονταν η ανακατανομή των ψήφων και της εξουσίας υπέρ των ισχυρών, απόφαση που αναβλήθηκε για τα επόμενα χρόνια, όταν αυξηθούν τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής δύο πράγματα έκαναν εντύπωση. Η θεαματική παραίτηση, άνευ οποιασδήποτε μάχης, των Γάλλων σοσιαλιστών από την οικονομική πολιτική και το σύμφωνο σταθερότητας, παρά και ενάντια τις προεκλογικές διακηρύξεις τους και η ατλαντική στοχοπροσήλωση των Αγγλων Εργατικών, γεγονός που ουσιαστικά παγώνει κάθε διαδικασία ενίσχυσης του ρόλου της ΔΕΕ ως "αμυντικού βραχίονα" της ΕΕ.

Προκλητική η κυβέρνηση

Στο φόντο των παραπάνω αποφάσεων προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική και αστεία εντύπωση η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την ΕΕ, με περισσότερο "κοινωνικό πρόσωπο". Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις δηλώσεις που έκανε τα ξημερώματα χθες εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνόδου και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ γίνεται "περισσότερο δημοκρατική και αποτελεσματική και κοινωνικά πιο ευαίσθητη" (! ). Ακριβώς δηλαδή, το αντίθετο από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Ωστόσο, δεν επέμενε ιδιαίτερα και έδωσε έμφαση στα "ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα", για να υποστηρίξει ότι "πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους μας". Οι επιτυχίες της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα περισσότερο από ορισμένες αναφορές στη νέα συνθήκη χωρίς πρακτική σημασία για τα εξωτερικά σύνορα και την πολιτική αλληλεγγύη, τις νησιωτικές περιοχές και την... απασχόληση, εξαιτίας του γνωστού ψηφίσματος και του κεφαλαίου που περιελήφθη στη νέα συνθήκη. Στα θέματα της ΚΕΠΠΑ ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δυνατότητα επίκλησης του "εθνικού ζωτικού συμφέροντος" αντισταθμίζει την κατάργηση του βέτο!.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ