Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΣΤΗΛΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ: Σημειώσατε

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για τη νέα Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποφασίστηκε στο Αμστερνταμ, θα γίνει στη Δανία. Αυτό ανακοίνωσε χτες, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Δανίας Π. Ρασμούνσεν.Σημείωσε ότι ο ίδιος θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο της χώρας του να προσδιορίσει το δημοψήφισμα μέσα στο 1998. Πριν από 5 χρόνια οι Δανοί είχαν πει "όχι" στη Συνθήκη του Μάαστριχτ με δημοψήφισμα. Στη συνέχεια και αφού η Δανία εξαιρέθηκε από βασικές διατάξεις του προγράμματος "σύγκλισης", σε δεύτερο δημοψήφισμα η Συνθήκη ψηφίστηκε με μικρή πλειοψηφία. Πάντως αν μη τι άλλο η δήλωση του Δανού πρωθυπουργού δείχνει μια δημοκρατική ευαισθησία, είδος εν ανεπαρκεία για την ελληνική κυβέρνηση.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ είναι ο ένας στους δύο Ευρωπαίους (ποσοστό 54%). Είναι απαισιόδοξος για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα του, σύμφωνα με το "ευρωβαρόμετρο της κατανάλωσης" για εφτά χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιόδοξων (72%) καταγράφτηκε στη Γερμανία και ακολουθούν το Βέλγιο με 69%, η Ιταλία με 66% και η Γαλλία με 64%. Σε ερώτηση για τις συνέπειες όσον αφορά τους καταναλωτές της καθιέρωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, το 43% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ΕΥΡΩ θα έχει περισσότερα μειονεκτήματα από πλεονεκτήματα.

Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ,αν πιστέψουμε τις βρετανικές εφημερίδες, είναι ο θριαμβευτής του Αμστερνταμ. "Το μήνυμα που φέρνει η Βρετανία στα ευρωπαϊκά φόρα είναι ότι η Ευρώπη είναι εκφυλισμένη και ότι οι ηγέτες της είναι ξεπερασμένοι. Αυτό που είναι καινούριο είναι ο αγγελιαφόρος", γράφουν οι "Times", που χαρακτηρίζουν τον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν "άνθρωπο της εποχής του σκότους". Η "Guardian" από την πλευρά της χαιρετίζει "το νέο ξεκίνημα του Εργατικού Κόμματος στην Ευρώπη, μετά τα χρόνια του συντηρητικού αρνητισμού". Πάντως πιο ικανοποιημένοι απ' όλους για τις επιδόσεις του νέου Βρετανού πρωθυπουργού πρέπει να είναι οι ΗΠΑ, αφού ο Τ. Μπλερ πέτυχε να μείνει το ΝΑΤΟ ο αποκλειστικός "προστάτης" της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς... Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Εμίλιο Γκαμπάλιο,γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Αμστερνταμ, δήλωσε: "Η εξισορρόπηση μεταξύ του οικονομικού και του μονεταριστικού στοιχείου δεν πραγματοποιείται με την απόφαση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που προστίθεται στο πολύ πιο συνεπές και δεσμευτικό σύμφωνο σταθερότητας". Ούτε Γερμανός τραπεζίτης να ήταν...

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ θεωρήθηκε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και τώρα εντεταλμένος του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) για την Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι.Σύμφωνα με έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν χτες στη Βιέννη, θα είναι πιθανότατα στο μέλλον ο συντονιστής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό συμβαίνει όταν επιτυγχάνεις "καλές επιδόσεις" στις επιχειρήσεις της "νέας τάξης".

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ δηλώνουν και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι από τα αποτελέσματα της Συνόδου στο Αμστερνταμ. Οι πρώτοι γιατί δεν έχασαν τίποτα απ' αυτά που ήθελαν να κρατήσουν, οι δεύτεροι γιατί δεν έχασαν τίποτα περισσότερο απ' αυτά που μέχρι τώρα έχουν χάσει. Αυτό αποτυπώνεται και στις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων των δυο χωρών: "Τίποτα δεν αλλάζει στο σύμφωνο σταθερότητας, αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τεό Βάιγκελ."Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά σε σχέση με τις φιλοδοξίες μας, που ήταν πολύ μεγάλες. Είναι ενθαρρυντικά όμως στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Υμπέρ Βεντρίν.

ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ να λένε για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Αμστερνταμ. Οι πρώτοι βεβαίως που τα γνώρισαν ήταν οι διαδηλωτές κατά της ανεργίας και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Τελικά όμως και λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου, ενώ ετοιμαζόταν για τη συνέντευξη Τύπου η ολλανδική προεδρία, όλα αυτά αποδείχτηκαν "χάρτινα". Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας άρχιζε την ομιλία του μια ομάδα δέκα διαδηλωτών, από μια οικολογική οργάνωση, σήκωσε δύο πανό με συνθήματα: "Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκλείονται" και "Ζητάμε πίσω την Ευρώπη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ