Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους για επιβίωση

Με δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), που παρουσίασε πρωτοφανή συμμετοχή, απαντούν οι φαρμακοποιοί στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την πολιτική στο φάρμακο που απειλούν με συρρίκνωση τον κλάδο. Η χτεσινή πρώτη ημέρα της απεργίας των φαρμακοποιών της Αθήνας σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς κλειστά παρέμειναν τα φαρμακεία από το κέντρο της πόλης μέχρι τα προάστια, ενώ σήμερα συνεχίζεται η απεργία για δεύτερη μέρα. Οι φαρμακοποιοί με τον αγώνα τους καταγγέλλουν τους στόχους της κυβέρνησης να προωθήσει συγκεκριμένα ολιγοπωλιακά συμφέροντα και δηλώνουν ότι θα τους βρει μπροστά της σ' αυτή την πολιτική. "Αγωνιζόμαστε", τονίζουν, "για την επιβίωση του ελληνικού φαρμακείου, την ευρωστία των ασφαλιστικών ταμείων και τη σωστή περίθαλψη του ελληνικού λαού", και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, αποσύροντας τα πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα και δίνοντας στους φαρμακοποιούς κίνητρα για να συνεχίσουν το έργο τους.

Τη συμπαράστασή του στην απεργιακή κινητοποίηση του ΦΣΑ δηλώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για να καθορίσει την παραπέρα αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου. Ο ΠΦΣ καταγγέλλει ότι τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν σε εξαφάνιση το ελληνικό φαρμακείο, χωρίς να δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα της οικονομικής εξυγίανσης των ασφαλιστικών ταμείων. "Οι φαρμακοποιοί της χώρας", τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, "αρνούνται να πληρώσουν αυτοί και μόνο τη χρεοκοπία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος με συρρίκνωση του ήδη πενιχρού εισοδήματός τους" και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ουσιαστικής αναβάθμισης της ασκούμενης πολιτικής για το φάρμακο και τους φαρμακοποιούς της χώρας σε αγωνιστική ετοιμότητα για να περιφρουρήσουν την κοινωνική τους προσφορά, την επιστημονική τους οντότητα και την επαγγελματική τους επιβίωση.

Τέλος, τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων καταγγέλλει ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, αφού με το νομοσχέδιο για την υγεία ο ΕΟΦ, αντί να αναβαθμιστεί, ουσιαστικά διαλύεται. Τίποτα, τονίζει, δεν ανακοινώθηκε για τα κλειστά κρατικά εργοστάσια. Αντίθετα, μάλιστα, η κυβέρνηση κωφεύει στις προτάσεις των εργαζομένων να μην κλείσει το εργοστάσιο της ΕΛΒΙΟΝΥ, της μοναδικής επιχείρησης που απέμεινε υπό κρατικό έλεγχο.

Επίσης, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ευθυγραμμίζει την πολιτική της με τις εντολές της ΕΕ και των πολυεθνικών, στοχεύοντας στην ενίσχυσή τους και μέσω της αποθάρρυνσης παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων, μειώνοντας την τιμή τους από 86% στο 80% των πρωτοτύπων, στα οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά σχεδόν η εγχώρια παραγωγή. Τα υπερκέρδη των πολυεθνικών, υπογραμμίζει, αφήνονται στο απυρόβλητο, αφού ουσιαστικά κανένας έλεγχος δε γίνεται σε αυτές που έχουν απόλυτη φορολογική και τιμολογιακή ασυδοσία σε βάρος των ασφαλισμένων και των ταμείων τους.

Σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των εισαγομένων φαρμάκων, για τα οποία η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα παίρνεται υπόψη η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις οποίες κυκλοφορούν, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι είναι κενό γράμμα από τη στιγμή που ήδη εδώ και ένα χρόνο οι πολυεθνικές παίρνουν τιμή που ισχύει de facto σε όλες τις χώρες από την Αρχή Εγκρισης Τιμών Φαρμακευτικών Σκευασμάτων που λειτουργεί στο Λονδίνο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι μειώσεις που θα επέλθουν στη φαρμακευτική δαπάνη ως αποτέλεσμα της μείωσης των υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων και της μείωσης του κέρδους των φαρμακοποιών και φαρμακεμπόρων θα είναι προσωρινές και πολύ σύντομα να αναιρεθούν, αφού η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κάθε χρόνο είναι της τάξης των 70 - 80 δισ. δρχ.

Οσο για τη λίστα, η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μπορεί να έχουν κάποιο όφελος για τα ταμεία, όχι όμως και για τους ασφαλισμένους, που όταν ο γιατρός συνταγογραφεί κάποιο φάρμακο εκτός λίσταςνα επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Ο μόνος τρόπος, υπογραμμίζεται, για να υπάρξει μείωση στις τιμές του φαρμάκου, αλλά και γενικότερα του υγειονομικού υλικού, είναι η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Η χώρα μας έχει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, αρκετή τεχνογνωσία και θεσμοθετημένους πόρους που φτάνουν και περισσεύουν. Εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Και το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να παλέψει για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης, της ΕΕ που γίνονται καθ' υπαγόρευση των πολυεθνικών. Η ΟΕΦΣΕΕ δηλώνει, τέλος, ότι ήταν και είναι υπέρ αυτής της πολιτικής και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν αυτή την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ