Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πειθαρχικές διώξεις κατά δικαστών

Από "καθαρτήριο" περνάει η Διοικητική Δικαιοσύνη με μπαράζ πειθαρχικών διώξεων εναντίον δικαστών, που κατηγορούνται για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και για "περίεργες και ελεγχόμενες" αποφάσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το δημόσιο να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές.

Παράλληλα, και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά το πόρισμα - φωτιά του συμβούλου Επικρατείας, Γ. Σταυρόπουλου,ζήτησε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διαλεύκανση του θέματος, ενώ πρόκειται να αποστείλει ερώτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να τεθεί σε αργία ο πρόεδρος Εφετών Κ. Πατρίκιος,καθώς το παράπτωμα επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το πόρισμα του Γ. Σταυρόπουλου και μετά από πολύμηνη έρευνα τριών συμβούλων της Επικρατείας και τεσσάρων παρέδρων, τέσσερις διοικητικοί δικαστές που υπηρετούν στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας εξέδιδαν αποφάσεις χωρίς να γίνεται διάσκεψη και ασκούσαν πιέσεις σε συναδέλφους τους, προκειμένου να είναι μεροληπτικοί στις αποφάσεις τους.

Πιο κραυγαλέα είναι η περίπτωση του Κ. Πατρίκιου, ο οποίος κατηγορείται ότι εξέδιδε σειρά αποφάσεων για φορολογικές υποθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών ζημιώνοντας το δημόσιο, ενώ ασκούσε παρεμβάσεις και σε συναδέλφους του για να πετύχει ευνοϊκή μεταχείριση σε υποθέσεις τις οποίες χειριζόταν ως δικηγόρος ο γιος του.

Πειθαρχική δίωξη έχει ασκηθεί και εναντίον άλλων τριών διοικητικών δικαστών, ενώ αναμένεται να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις συνολικά εναντίον εννιά διοικητικών δικαστών. Επίσης, έχει ζητηθεί και από άλλο σύμβουλο Επικρατείας άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά προέδρου και εφέτη των διοικητικών δικαστηρίων Τρίπολης, ενώ διενεργείται και άλλη έρευνα κατά προέδρου εφετών του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.

Η Ενωση Διοικητικών Δικαστών με χτεσινή ανακοίνωσή της καταδικάζει ανεπιφύλακτα τέτοια φαινόμενα, που πλήττουν την αξιοπιστία και το κύρος των διοικητικών δικαστών. Επίσης, ζητάει την πλήρη διαλεύκανση των συγκεκριμένων υποθέσεων και την επιβολή στους υπεύθυνους των νόμιμων κυρώσεων.

Πάντως, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών εμμέσως στρέφεται και κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ότι "όλοι οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη δημοσιοποίηση τέτοιων θεμάτων", γιατί έτσι "πλήττεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ