Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα δικαιώματα δεν παζαρεύονται!
  • Μαχητικά τα χτεσινά συλλαλητήρια καταδίκης του "κοινωνικού διαλόγου"
  • Οργή για τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης

Συγκέντρωση καταδίκης του ψευδεπίγραφου "κοινωνικού διαλόγου" και υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης, πραγματοποίησαν χτες το βράδυ μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου εκατοντάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης, παρά τον καύσωνα που επικρατούσε.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Χάρης Κουτσουράς,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, ο οποίος τόνισε ότι "ο δήθεν κοινωνικός διάλογος προϋποθέτει ότι τα συνδικαλιστικά όργανα δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τη διατήρηση των κεκτημένων, ούτε την αντικατάστασή τους με σύγχρονες νέες κατακτήσεις. Προϋποθέτει ότι τα συνδικαλιστικά όργανα δέχονται το πισωγύρισμα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση με τα νέα αντεργατικά μέτρα".

Το σύνθημα το οποίο επικράτησε στη διάρκεια της πορείας, που έγινε μετά τη συγκέντρωση, ήταν: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι - με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη".Δύο μεγάλα πανό στην αρχή της πορείας έγραφαν: "Η κοινωνική ασφάλιση είναι κατάκτηση και δεν την παζαρεύουμε" και "Δε θα περάσει η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης". Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου αντιπροσωπεία θυροκόλλησε το ψήφισμα.

Πύργος - Ζάκυνθος

Μαχητική απάντηση στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και στο χτύπημα των εργατικών κατακτήσεων, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι του Πύργου και της Ζακύνθου.

Στον Πύργο, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν πρωτοβάθμια σωματεία, συμμετείχαν πολλοί εργαζόμενοι από τους παραπάνω χώρους, καθώς και η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας και ο Σύλλογος Σεισμοπαθών της περιοχής. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία νέων εργαζομένων και ανέργων, οι οποίοι έδωσαν ένα μαχητικότερο τόνο στο συλλαλητήριο. Στις ομιλίες του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου, Τάκη Σταθά,και εκπροσώπων των συνταξιούχων και των χειριστών μηχανημάτων τονίστηκε η ανάγκη μιας δυναμικής αντεπίθεσης των εργαζομένων στην αντεργατική λαίλαπα. Στη συνέχεια έγινε πορεία από το Εργατικό Κέντρο στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου και θυροκολλήθηκε ψήφισμα στη Νομαρχία Ηλείας.

Στη Ζάκυνθο οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Εντονη ήταν η παρουσία και αγροτών, οι οποίοι απέδειξαν πως η ρίζα των προβλημάτων των εργατών και των αγροτών είναι κοινή, και με τη συμμετοχή τους έκαναν πράξη αυτό που συνεχώς φώναζαν όλοι οι συγκεντρωμένοι: "Εργατιά, αγροτιά - μια φωνή και μια γροθιά".Στο συλλαλητήριο μίλησαν η Γεωργία Λιόλη,πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Διονύσης Σιγούρος,οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της συντονισμένης πάλης. Στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης και θυροκολλήθηκε ψήφισμα στη Νομαρχία Ζακύνθου.

Να σημειωθεί ότι και στις δυο πόλεις σημειώθηκαν κρούσματα τρομοκρατίας ενόψει των κινητοποιήσεων. Στον Πύργο ασφαλίτης στη μέση του δρόμου σταμάτησε τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, Τάκη Σταθά, και του ζητούσε το λόγο, επειδή "προετοιμάζει συλλαλητήρια"!Στη Ζάκυνθο αστυνομικοί και ασφαλίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το πολυκατάστημα "Πανεμπορική", ενόψει και της απεργίας που κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι για την επαναπρόσληψη απολυμένης!

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Την κατεδάφιση του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος ζήτησε ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,στην έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ,τονίζοντας ότι "ήταν τόσο ωμός, που ούτε καν δέχτηκε τις ψευτοπροτάσεις των κομπάρσων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ".

Σημειώνει, επίσης, ότι "ο υπουργός είπε πολλά", αλλά το "πιο ανήθικο ήταν, όταν αναφέρθηκε στον κοινωνικό αυτοματισμό, προσπαθώντας να φέρει σε αντίθεση τους συνταξιούχους με τους νέους εργαζόμενους, ότι οι νέοι συντηρούν τους συνταξιούχους και δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη, αν δεν παρθούν τα σκληρά αντεργατικά μέτρα".

"Η όλη διαδικασία και η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ήρθε να επιβεβαιώσει την ορθότητα της θέσης μας, να καταγγείλουμε και να απέχουμε από ένα στημένο παιχνίδι με ειλημμένες αποφάσεις. Γι' αυτό και αυτοί που συμμετείχαν από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) έχουν σοβαρές και ιστορικές ευθύνες", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων.

"Την οργή και αγανάκτηση" των συνταξιούχων πολιτικών δημόσιων υπαλλήλων, για τις αντισυνταξιουχικές διατάξεις του νέου μισθολογίου σε σχέση με τον υπολογισμό της σύνταξης, εκφράζει το ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, καταγγέλλει την κυβέρνηση που θέλει να νομιμοποιήσει τα αντισυνταξιουχικά μέτρα "με την κουτοπόνηρη μααστριχτική μέθοδο του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ