Σάββατο 21 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Απεργία των γιατρών από τη Δευτέρα

Συμμετέχουν και στην απεργία της ΕΙΝΑΠ, που αρχίζει στις 26 Ιούνη 1997

Απεργία διαρκείας ξεκινούν από τη Δευτέρα 23 Ιούνη οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και στην πενθήμερη απεργία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) (26.6 - 2.7) με αίτημα την απόσυρση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Οι γιατροί του "Κρατικού" στη Νίκαια ζητούν, επιπλέον, την αλλαγή του συστήματος εφημερίας του νοσοκομείου και άμεσα τη δημοπράτηση των έργων για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Τις ημέρες της λειτουργίας δε θα λειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δε θα εκτελούνται προγραμματισμένες εργαστηριακές εξετάσεις και στη γενική εφημερία θα αντιμετωπίζονται μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά. Την Παρασκευή 27 Ιούνη 1997, οι γιατροί θα κάνουν νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την πορεία του αγώνα τους.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής γιατρών της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο, Π. Πολάκης, τόνισε ότι, ενώ ο αριθμός του προσωπικού δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, το νοσοκομείο εφημερεύει μέρα παρά μέρα. Αυτό σημαίνει ότι όλη η λειτουργία του νοσοκομείου κινείται γύρω από τη γενική εφημερία: Δεν μπορούν να γίνουν 3.000 - 4.000 χειρουργεία, επιπλέον, το χρόνο, λόγω της "δέσμευσης" των κρεβατιών, αλλά και τις χιλιάδες εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι γιατροί ζητούν είτε να ενταχθεί το νοσοκομείο σε μια από τις τέσσερις ομάδες νοσοκομείων της Αθήνας, ώστε να εφημερεύει ανά τετραήμερο, είτε να στελεχωθούν το "Θριάσιο" και το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, ώστε να μπορούν να εφημερεύουν μαζί με το "Ασκληπιείο" Βούλας.

Ακόμη, τέθηκε και το ζήτημα της έλλειψης Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην περιοχή, διότι από 200 περιστατικά που δέχονται στο νοσοκομείο σε μέρα γενικής εφημερίας μόνο τα 50 είναι επείγοντα.

Οσον αφορά το ΤΕΠ, ο Π. Πολάκης ανέφερε έγγραφη δέσμευση του προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου μετά από εντολή του υπουργού Υγείας, στις 27.2.1997, για δημοπράτηση των έργων μέσα στον Ιούνη και έναρξη των έργων τον Ιούλη του 1997. Τελευταία πήραν την απάντηση ότι τα χρήματα εγκρίθηκαν (1,2 δισ. δραχμές), αλλά δεν υπάρχει μελέτη. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι μελέτη υπάρχει εδώ και 15 χρόνια, με το ρυθμιστικό σχέδιο του νοσοκομείου και ζητούν την άμεση δημοπράτηση των έργων, τονίζοντας ότι ο χώρος όπου στεγάζεται το ΤΕΠ κτίστηκε το 1960 και όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες, αλλά είναι και επικίνδυνος.

Συμπαράσταση απ' τον Ερυθρό

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των γιατρών του "Κρατικού" στη Νίκαια, εξέφρασαν σε γενική συνέλευση οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού.Στο ψήφισμα που εξέδωσαν δηλώνουν αποφασισμένοι να "είναι όλοι μαζί με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία, αυξήσεις, μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Η απόφαση των γιατρών της Νίκαιας να ξεκινήσουν απεργία διαρκείας στις 23 Ιούνη 1997 - τονίζουν στο ψήφισμα - δείχνει το δρόμο, για να παλέψουμε ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της υγείας με το νομοσχέδιο Γείτονα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ