Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Τώρα τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες

Χωρίς καμιά απολύτως αξιοποίηση φαίνεται να πέρασε ένα πολύ μεγάλο διάστημα, στα πλαίσια του οποίου μπορούσε η χώρα να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια που αφήνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμφωνιών με εγχώριες βιομηχανίες, διάστημα που λήγει στις 31 Δεκέμβρη του 1997. Ετσι εξηγείται και η κινητικότητα που αναπτύσσεται τελευταία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι τρέχουν για να ανακτήσουν το χαμένο χρόνο, επιδιώκοντας μέχρι την πάροδο της παραπάνω ημερομηνίας να άρουν τα διαδικαστικά εμπόδια, προκειμένου να υπογραφούν προγραμματικές συμφωνίες ύψους περίπου 1 τρισ. δραχμών, που θα υλοποιηθούν τα επόμενα 5 χρόνια.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και τη συμμετοχή των υφυπουργών των συναρμοδίων υπουργείων, των διοικητών των ΔΕΚΟ, καθώς και τους προέδρους της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, Χ. Πολυζωγόπουλου και Ι. Στράτου αντίστοιχα. Στόχος της σύσκεψης, όπως τόνισε η Β. Παπανδρέου, ήταν ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη προώθηση των προγραμματικών συμφωνιών, οι οποίες, όπως είπε, θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Από την πλευρά τους, τόσο ο Ι. Στράτος όσο και ο Χ. Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκαν σε χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και αντιστάσεις κυρίως από υπηρεσιακούς παράγοντες, που θα πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν. Οι παραπάνω εκτιμήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι μέχρι τώρα εκτός από τη ΔΕΗ, που από τον ιδρυτικό της νόμο είχε πάντα το δικαίωμα σύναψης προγραμματικών συμφωνιών, από τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της ύδρευσης, που αφορούν οι προγραμματικές συμφωνίες, μόνοο ΟΤΕ και μόλις την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε με τον ΣΕΒ ένα πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών.

Στη χτεσινή συνέντευξη που ακολούθησε της σύσκεψης, η υπουργός Ανάπτυξης ερωτηθείσα σχετικά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ το δεύτερο εξάμηνο του 1997, δηλώνοντας ότι "δεν έχουμε καταλήξει για αυξήσεις". Τέλος, με δήλωσή της καταφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά του πρώην υπουργού της ΝΔ Στ. Μάνου για τις αντιδράσεις του στις προγραμματικές συμφωνίες, δηλώνοντας ότι όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο αυτό που επιδιώκουν είναι η εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ