Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διάταξη - "φωτιά" για ΙΚΑ - οικοδόμους
  • Μειώνονται στο 50% οι εισφορές στο ΙΚΑ για την κατασκευή οικοδομοτεχνικών έργων σε αγροτικές και ορεινές περιοχές, ακόμα και από ομογενείς!
  • Οργισμένη αντίδραση των οικοδόμων, που ζητάνε να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη διάταξη αυτή

Με πρόσχημα την ενίσχυση των νέων αγροτών, η κυβέρνηση επιφέρει ένα δυνατό χτύπημα στο ΙΚΑ και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων, μειώνοντας στο μισό τις ελάχιστες υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλλονται στο ΙΚΑ για την εκτέλεση οικοδομοτεχνικών έργων σε "αγροτικές περιοχές".

Τα παραπάνω προβλέπονται στο άρθρο 26 του νόμου για τους νέους αγρότες, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή και ως πεδίο εφαρμογής έχει τις αγροτικές και ορεινές περιοχές, ενώ αφορά κατασκευές ή επέκταση - επισκευή πρώτης κατοικίας, αποθηκών, στάβλων, υπόστεγων, βοηθητικών εγκαταστάσεων, περιφράξεων, περιτοιχίσεων, κλειστών δεξαμενών. Οι κατασκευές θα εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς, εφόσον γίνονται από αγρότες, νέους αγρότες, νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, ομογενείς (! ) και εργάτες γης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί για μια ακόμα φορά να ασκήσει "κοινωνική πολιτική" σε βάρος των εργαζομένων και του ΙΚΑ, ενώ προβλέπεται και η έκδοση αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, ώστε να καθοριστούν "οι αναγκαίες λεπτομέρειες" εφαρμογής του άρθρου.

"Να πάρει πίσω το συγκεκριμένο άρθρο, που αν τελικά ισχύσει θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη κακή κατάσταση του ΙΚΑ",καλεί την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Οικοδόμων,με ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζεται: "Η κυβέρνηση δε νομιμοποιείται από τη μια να διατυμπανίζει ότι το ΙΚΑ είναι προβληματικό και να καλεί τους ασφαλισμένους να υποστούν την εξυγίανση με κόστος τη μείωση των συντάξεων, τη μείωση των παροχών υγείας, φαρμάκων, και από την άλλη να κάνει κοινωνική πολιτική σε βάρος του ΙΚΑ".

Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση πως, αν η κυβέρνηση ήθελε να λύσει τα προβλήματα των αγροτών, θα έπρεπε να κλείσει τα διαρκή αγροτοδικεία που έχει στήσει σε βάρος τους. Σημειώνεται ακόμα πως "με τους αγρότες δεν έχουμε τίποτα, όμως η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει από τον κρατικό κορβανά και όχι από το ταμείο που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι για να απολαμβάνουν συγκεκριμένες παροχές".

Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την κυβέρνηση, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι θέλει να κάνει "κοινωνική πολιτική σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων. Δείχνει ότι ενδιαφέρεται και ότι θέλει να ενισχύσει τους αγρότες για να αποκτήσουν σπίτι σφαγιάζοντας τα ένσημα των οικοδόμων και αφαιρώντας έτσι από πολλούς συναδέλφους μας τη δυνατότητα δημιουργίας συνταξιουχικών προϋποθέσεων, καθώς και την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή τους περίθαλψη".

Τονίζει επίσης ότι, "αν η κυβέρνηση θέλει σοβαρά να ενισχύσει τους αγρότες, θα πρέπει να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφική αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών", καθώς και να σταματήσει αμέσως τις διώξεις των αγροτών.

Απέναντι στην επίμαχη διάταξη αντέδρασε και η ΓΣΕΕ προχτές, ζητώντας την απόσυρσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ