Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημιουργίες "Από τα σκουπίδια"

Μια ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή εικαστική πρόταση, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζωγράφου (Γ. Ζωγράφου 17, 7η στάση). Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση έργων του ηθοποιού Αντώνη Ξένου.Με τίτλο "Από τα σκουπίδια" παρουσιάζονται κομμάτια με μεικτές τεχνικές. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί δημιουργικά, ξύλινα αντικείμενα, που περισυλλέγει από τα σκουπίδια και τα μετατρέπει με έμπνευση, σε έργα τέχνης. Παλιές καρέκλες, κομμάτια από σπασμένους καθρέφτες και η ξυλογλυπτική επιδεξιότητά του, φέρνουν ένα αξιόλογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Α. Ξένος καταπιάνεται με την εικαστική δημιουργία. Το όνειρό του όμως - αν και ξεκίνησε στην "Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών", δεν ολοκληρώθηκε. Πολύ γρήγορα βρέθηκε σε μιαν άλλη ζεστή "αγκαλιά", αυτή του θεάτρου. Παρ' όλα αυτά, οι πειραματισμοί του στον εικαστικό χώρο δε σταμάτησαν. Συνέχισε τη ζωγραφική του ενασχόληση. Αποκορύφωμα αυτής της πορείας είναι η τωρινή του έκθεση. Η ενότητα με τις καρέκλες, είχε ξεκινήσει πριν 9 περίπου χρόνια.

Για τη δουλιά του αυτή, για τα "σκουπίδια", ο ίδιος μάς λέει: "Τα σκουπίδια είναι πρωτογενή υλικά, άφθονα και φθηνά. Χρησιμοποιώ κυρίως τμήματα από καρέκλες, που θεωρώ ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον και σηματοδοτούν παλιότερες εποχές. Αποτελούν ένα σύμβολο, είναι η καρέκλα που "τρίζει", η καρέκλα που ακουμπά δίπλα στο τραπέζι, η καρέκλα που περιμένει τον επισκέπτη (... ). Στα έργα μου κρατάω την ιδέα της καρέκλας, από εκεί και πέρα όμως αυτοσχεδιάζω, παρεμβαίνω στο υπάρχον σχέδιο και πολλές φορές δημιουργώ μία καινούρια φόρμα, σπάζοντας την παλιά. Είμαι προσκολλημένος στο χρώμα της κάσιας. Μερικές φορές συμπληρώνω με το κίτρινο του χρυσού".

Στην έκθεση έργων του στο "Πνευματικό Κέντρο" Δήμου Ζωγράφου, ο Α. Ξένος παρουσιάζει είκοσι δημιουργίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έναν αυθορμητισμό, ένα σκίρτημα ζωής. Δεν αποπνέουν καμία νοσταλγία για το "χαμένο παρελθόν", δεν είναι έργα που χρειάζονται τη βιτρίνα για να εκτεθούν και να αντέξουν στο χρόνο. Αλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος "Στόχος μου είναι να ξαναζωντανέψω τα "κύτταρα" που πάνε να νεκρώσουν. Αυτή είναι και η άποψή μου, η προσπάθειά μου σε όλες τις πλευρές της ζωής μου".

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 23 του Γενάρη, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ