Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Η ζωή μου", ζωή αγώνων

Παρουσιάστηκε, σε τιμητική εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, η επανέκδοση του νεανικού βιβλίου του Βάσου Γεωργίου

"Μου πήρες κάποιον που μου ανήκε", λέει η Πολιτική. "Δε στον στέρησα όμως. Μας τίμησε και τις δύο", απαντάει η Λογοτεχνία. "Αλλωστε, συνεχίζει, υπάρχουν και προηγούμενα αυτού του φαινομένου. Μην ξεχνάς τον Μακρυγιάννη...". Με αυτόν το φανταστικό διάλογο ο Ασημάκης Γιαλαμάς μίλησε για τον παλαίμαχο, κομμουνιστή δημοσιογράφο, αγωνιστή και λογοτέχνη Βάσο Γεωργίου,με την ευκαιρία της επανέκδοσης του νεανικού του βιβλίου "Η ζωή μου".

Το βιβλίο παρουσιάστηκε, χτες, στην ΕΣΗΕΑ, παρουσία δημοσιογράφων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και λογοτεχνών. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944, Νίκος Καραντηνός,που μίλησε πρώτος, εξήρε "τη στάση του αγωνιστή - δημοσιογράφου. Μια στάση που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία".Και συνέχισε παρουσιάζοντας σύντομα τη διαδρομή του Βάσου Γεωργίου (στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού και της μαχόμενης δημοσιογραφίας) κατά τη νεότητά του, αλλά και την προσφορά του στον καταδιωκόμενο "Ριζοσπάστη",όπως και στο "Ριζοσπάστη" της μετέπειτα δημοκρατικής Ελλάδας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Γκλαβάς,συγκινημένος ανέβηκε στο βήμα για να πει "τιμημένος και περήφανος ο Βάσος Γεωργίου να δεχτεί την αγάπη μας και όλη μας τη δύναμη όταν φωνάζουμε "άξιος". Γιατί υπήρξε άξιος κοινωνικός αγωνιστής και μαχητής της Εθνικής Αντίστασης. Τα ενθυμήματά του μας γεμίζουν συγκίνηση. Και δεν είναι λίγα τα 60 χρόνια της υπηρεσίας του, στη διάρκεια των οποίων υπήρξε υπόδειγμα συναδέλφου και τεχνίτης της γραφής".

Ο υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Λεονταρίτης,άνοιξε το βιβλίο του Β. Γεωργίου και ξεφύλλισε τις σελίδες, στις οποίες οι μνήμες από την οικογένεια συνταιριάζονται με τα μεγάλα γεγονότα της εποχής και κάνουν ένα σύνολο όπου η ιστορία "παντρεύεται" τη λογοτεχνία. Διάβασε αρκετά αποσπάσματα και κατέληξε λέγοντας: "ο Βάσος Γεωργίου λάτρευε να τρέχει στη θάλασσα και να κάνει μακροβούτια. Τώρα κάνει μακροβούτια στο χρόνο...".

Για το φίλο, συναγωνιστή, συνάδελφο Βάσο Γεωργίου μίλησε και ο Δημήτρης Σέρβος.Τη χτεσινή παρουσίαση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου,ο ιστορικός δήμαρχος της Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής,ο Γιώργης Μωραϊτης (μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του "Ριζοσπάστη"), ο αντιστασιακός Βασίλης Βενετσανόπουλος,οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι Αλέξης Καρέρ και Βασίλης Καζάκος,ο υποψήφιος ως αντιπρόεδρος Δημήτρης Χαλιβελάκης κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-01-12 00:00:00.0)
Στερνό «αντίο» στον Βάσο Γεωργίου (2003-07-29 00:00:00.0)
Τίμησαν τον Νίκο Καραντηνό (2002-03-12 00:00:00.0)
ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ (1996-12-22 00:00:00.0)
Ενας Δεκέμβρης πριν την άνοιξη (1996-01-17 00:00:00.0)
Παρουσίαση του "Αληθινού Δεκέμβρη" (1996-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ