Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αποφασίζεται η μέρα του 24ωρου κλεισίματος

Συνεδριάζει η ΓΣΕΒΕΕ. Ερωτηματικά για τη στάση της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Η Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλλει και καλεί τους εμπόρους όλης της χώρας να αντιδράσουν στην αδράνεια και το συμβιβασμό

Σήμερα αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία της πανελλαδικής κινητοποίησης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, που θα συνοδευτεί από το κλείσιμο των βιοτεχνιών και των καταστημάτων σ' ολόκληρη τη χώρα. Για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το οποίο - υπενθυμίζεται - είχε πάρει την προηγούμενη βδομάδα ομόφωνη απόφαση για το κλείσιμο. Η απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ πάρθηκε στο φόντο των συνεχώς οξυνόμενων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αφού πλέον θεωρείται δεδομένη η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα όποια αιτήματά τους.

Στο μεταξύ ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί στο χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων η απόρριψη πρότασης για 24ωρο κλείσιμο από τη διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η έκπληξη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αφού, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εκπρόσωποι της διοίκησης είχαν ταχθεί υπέρ της κινητοποίησης πριν από τη συνεδρίαση, αλλά κατά τη διάρκειά της - και για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν - δεν υπερψήφισαν τη σχετική πρόταση. Στην επίσημη ανακοίνωση που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα υποστηρίζουν πως "το κλείσιμο των καταστημάτων δεν ενδείκνυται στην παρούσα φάση" και προσπαθώντας να διασκεδάσουν την δυσμενή για τον κλάδο απόφασή τους, ανακινώνουν ότι θα προχωρήσουν σε ...αφισσοκόληση των αιτημάτων τους και θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματά τους!

Τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΕΣΕΕ που απέρριψε πρόταση,για 24ωρο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων, καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, ανακοίνωση η οποία στάλθηκε προς τα ΔΣ των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας. Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων καλεί τους εμπόρους της επικράτειας, ν' αντιδράσουν στην αδράνεια και το συμβιβασμό της ηγεσίας της ΕΣΕΕ, να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν αποφάσεις που να καλούν τη διοίκηση να επανεξετάσει άμεσα την απόφασή της, σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των προέδρων ή εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας. Στην ανακοίνωση, γίνεται αναλυτική αναφορά στα προβλήματα του κλάδου, επισημαίνεται η συνεχής χειροτέρευση της κατάστασης και ο κυνισμός της ασκούμενης πολιτικής που οδηγεί τα μικρά - και όχι μόνο - εμπορικά σε κλείσιμο. Και ενώ - συνεχίζει η ανακοίνωση - "όλος ο κόσμος ξεσηκώνεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και ενώ υπήρχε ήδη απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ για 24ωρο κλείσιμο", τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΕΕ - με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Παράταξης - στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κυριακής απέρριψαν την πρόταση για 24ωρο πανελλαδικό κλείσιμο.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Συνάδελφοι, για πόσον καιρό ακόμα θα παρακολουθούμε αδρανείς την ηγεσία της ΕΣΕΕ, να διαπραγματεύεται τα αιτήματά μας στους υπουργικούς διαδρόμους με μια κυβέρνηση που είναι κουφή (για τα λαϊκά αιτήματα, βέβαια); Φτάνει πια. Αντιδράστε τώρα στην αδράνεια και το συμβιβασμό".

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ

Ο Μιχάλης Διαμαντής,πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και υπεύθυνος Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αθήνας (ΣΕΑΑ), σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΣΕΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση: "Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τη μη συμμετοχή της σε πανελλαδικό κλείσιμο των μαγαζιών μέσα στο Γενάρη τις μέρες της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου. Οσο και αν ψάξουμε δεν μπορούμε να δώσουμε μια εξήγηση για την απόφαση αυτή, γιατί, όπως είναι γνωστό, όλα τα μέλη της ΕΣΕΕ είχαν συμφωνήσει για τη στήριξη των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων. Η αποχή από αυτές δείχνει ότι πράγματι δεν υπάρχει συνδικαλιστική συνείδηση. Απ' ό,τι φαίνεται κάποιοι "ημέτεροι" παρενέβησαν για να επηρεάσουν την απόφαση.

Τέτοιες αποφάσεις δε θα πτοήσουν το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς η αγανάκτηση στη βάση θα πρέπει να εκφραστεί μέσα και μόνο από αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ετσι, δε θα κάνουμε πίσω. Το πανελλαδικό κλείσιμο θα γίνει μέσα στο Γενάρη. Καλούμε τη ΓΣΕΒΕΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου της να κηρύξει με ομόφωνη απόφαση την ημέρα των κινητοποιήσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ