Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Αρτος και θεάματα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με πολυθεάματα και παρουσίαση του καινούριου δίσκου του Θ. Μικρούτσικου στο "Αλεξάνδρειο Μέλαθρο" αρχίζουν (στο τέλος Γενάρη) οι επίσημες εκδηλώσεις της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας". Η έναρξη θα γίνει στις 30/1 με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Βιέννης και την Αγνή Μπάλτσα και κλείνει με πολυθέαμα (120 - 140 άτομα επί σκηνής) για την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τα κείμενα υπογράφει ο "πολυπράγμων" καλλιτεχνικός διευθυντής της "ΠΠ" Π. Θεοδωρίδης, ο οποίος φαίνεται, θεώρησε εαυτόν καταλληλότερο για τη συγγραφή του κειμένου. Το οικονομικό κόστος της τριήμερης εκδήλωσης παραμένει άγνωστο. Πάντως ο ΟΠΠΕ σπαταλά τεράστια ποσά για εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν την τελευταία στιγμή και για φαγοπότια (Μετά τη συναυλία στο "Αλεξάνδρειο" θα προσφερθεί φαγητό στους πολίτες, ειδικά όμως για 500 καλεσμένους θα υπάρξει μεγάλο φαγοπότι).

Καθημερινά όμως γίνεται φανερή η τεράστια έλλειψη χώρων υποδομής για τις εκδηλώσεις της "ΠΠ". Δε βρίσκεται αίθουσα για την έκθεση φωτογραφίας του Λουίτζι Σίρι, που θα άρχιζε αυτή την εβδομάδα. Το θέατρο "Αυλαία" όπου θα παρουσιαζόταν έργο του Ζενέ από το θίασο της Ρ. Πατεράκη δεν είναι έτοιμο και η παράσταση αναβάλλεται επ' αόριστον. Αγνωστο είναι πού θα παρουσιαστούν τα πολυπληθή σχήματα (ορχήστρες, όπερες) που έχει κλείσει ο ΟΠΠΕ, αφού το "Ολύμπιον", η Μονή Λαζαριστών κλπ, δε θα είναι έτοιμα το 1997. Το πιθανότερο είναι οι εκδηλώσεις αυτές να παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα μείνει... το αλαλούμ που αποκαλείται "καλλιτεχνικό πρόγραμμα".

Δεκάδες ομπρέλες - το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου - υψώθηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης. (Το έργο παρουσιάστηκε στην 46η Μπιενάλε της Βενετίας). Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, το ΥΠΠΟ αναλαμβάνει να καλύψει την απαραίτητη δαπάνη, ώστε το έργο να μείνει στη Θεσσαλονίκη.

Στην αποθήκη 1 του λιμανιού παρουσιάζονται "Οι σημαίες της Ευρώπης" - εικαστική εγκατάσταση από ύφασμα και πλεξιγκλάς του Παύλου.

Να σημειώσουμε ότι στις 18 και 19/1 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη συνάντηση δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα με τον υπουργό Πολιτισμού για θέματα όπως το "Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων" τα ΔΗΠΕΘΕ κλπ. Πρόκειται για το θεσμό "Επικράτεια Πολιτισμού" (!) που καθιερώνει το ΥΠΠΟ σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της "ΠΠ". Θεσμός που θυμίζει το Συντονιστικό Συμβούλιο της "ΠΠ", όπου καλούνταν οι φορείς, μιλούσαν οι οργανωτές - κύρια οι υπουργοί - και έτρωγαν όλοι καλά. Το είπε ο υπουργός: "η "ΠΠ" κάτι θα αφήσει στην πόλη"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ