Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Εγκαίνια για το... 2005!

Ικανοποιήθηκαν οι αξιώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών για την προς όφελός τους παράλληλη αξιοποίηση της επένδυσης, κόντρα στα συμφέροντα της ΔΕΠΑ

Με δεδομένο, πλέον, τον περιορισμό των ωφελημάτων που θα είχε το ελληνικό δημόσιο από την επένδυση του έργου του φυσικού αερίου (ΦΑ), πραγματοποιήθηκαν χτες από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και παρουσία της υπουργού Ανάπτυξης, ρωσικής αντιπροσωπείας, καθώς και του Ελληνα επιτρόπου Ενέργειας, Χρ. Παπουτσή, τα εγκαίνια της έλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα μας, στο Πάτημα της Ελευσίνας.

Η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και της υπουργού Ανάπτυξης, βλέπει την ενεργειακή της πολιτική στην κατεύθυνση υλοποίησης των κοινοτικών οδηγιών για ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Και οι δύο έκαναν ειδική μνεία στη μέχρι τώρα υλοποίηση αυτής της πολιτικής, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διανομή και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, τις παραχωρήσεις σε πολυεθνικές εταιρίες πετρελαιοειδών κοιτασματούχων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και την είσοδο των ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που δρομολογεί και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Την πολιτική αυτή, της πλήρους υποταγής του ενεργειακού τομέα της χώρας στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση επιχείρησε βέβαια να την παρουσιάσει ως μεγαλεπήβολο ενεργειακό έργο, το οποίο θα μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων. Το έργο αυτό, εκτός από την πολιτική που προαναφέραμε, περιλαμβάνει και μια σειρά ακόμη αποφάσεις και κατευθύνσεις, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγαλοσυμφερόντων, που στρέφονται μάλιστα ευθέως κατά των συμφερόντων των δημοσίων ενεργειακών επιχειρήσεων ΔΕΠΑ και ΔΕΗ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο με τους Ρώσους, που υπογράφτηκε προχτές, για ίδρυση κοινών επιχειρήσεων ΔΕΗ και GAZPROM με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου και χημικών βιομηχανιών, με απευθείας προμήθεια του καυσίμου από τη ρωσική εταιρία και όχι από τη ΔΕΠΑ, που βάσει της διακρατικής συμφωνίας έχει το αποκλειστικό δικαίωμα. Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπουν ακόμα την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία και την κατασκευή μονάδας της ΔΕΗ με καύση ΦΑ στην περιοχή, που αποτελεί αίτημα του επιχειρηματία Κοπελούζου, ο οποίος αποβλέπει σε επένδυση στην Αλβανία. Μια επένδυση που εκτιμάται πως για να είναι βιώσιμη, απαιτείται, κατά τη διαδρομή του αγωγού, η ύπαρξη μεγάλου καταναλωτή, όπως στην προκειμένη περιπτωση είναι η ΔΕΗ. Ακόμα αποφασίστηκε, εκ μέρους της κυβέρνησης, η ανάληψη της χρηματοδότησης μελέτης για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης συμφερόντων των ομίλων Λάτση και Κοπελούζου.

Οσον αφορά ειδικά το έργο του φυσικού αερίου, αξίζει να σημειώσουμε ότι η πραγματική ένταξή του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, που εκτιμάται στο 15%, απέχει πολύ από τις χτεσινές κυβερνητικές κινητοποιήσεις και ανακοινώσεις εντυπωσιασμού και, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που στηρίζονται στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου της ΔΕΠΑ, δεν προβλέπεται να γίνει πριν το 2005. Οι χρόνιες καθυστερήσεις, που έχουν οδηγήσει ήδη στην αναθεώρηση της αρχικής διακρατικής συμφωνίας, με συνεχείς παραχωρήσεις από ελληνικής πλευράς, τις οποίες στη συνέχεια βαφτίζουν ως "προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών", συνεχίζονται με τους ίδιους ρυθμούς.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή τελετή ερωτηματικά προκάλεσε η φράση του προέδρου της GAZPROM, Ρ. Βιάχιρεφ, σχετικά με το νέο μνημόνιο, "είχαμε κάποιες περίπλοκες καταστάσεις στις χτεσινές διαπραγματεύσεις, όπου μπορούσαμε και να μην επιτύχουμε κάποια συμφωνία", για το τι είδους υπαναχωρήσεις έκανε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, καθώς και η απουσία του πρώην υπουργού Ενέργειας, Αν. Πεπονή, που πρώτος προώθησε τη σχετική συμφωνία, στη συμβολή του οποίου όμως αναφέρθηκε τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η υπουργός Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ